Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oerverzwaluw, Biesbosch boswachter, duurzaam vliegen, fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
28-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
oeverzwaluwen

© Fotograaf: carmen

Alle oeverzwaluwen verzamelen

Het is een spectaculair gezicht: de duizenden oeverzwaluwen die zich 's avonds verzamelen bij hun slaapplek in het riet. In de Biesbosch is dit tafereel nog een paar dagen te zien, voordat de vogels verder gaan met hun trek naar het zuiden. 

Dieren volgen vanuit de ruimte

Het wordt het ‘internet der dieren’ genoemd. Het project Icarus, waarbij vanuit de ruimte alle gezenderde dieren ter wereld te volgen zijn. Er is tientallen jaren aan gewerkt door het Duitse Max Planck Instituut en binnenkort gaat het van start. Vogelonderzoekers Henk van der Jeugd en Morrison Pot, van het Nederlands Instituut voor Ecologie zijn tot nu toe nog de enige Nederlanders, die betrokken zijn bij het project.

Kijk hier voor meer informatie over Icarus.
Mannetje_Grauwe_Kiekendief_met_GPS_logger_Foto_Werkgroep_Grauwe_Kiekendief.jpg

Grauwe kiekendief

© © Werkgroep Grauwe Kiekendief.

38 jaar boswachter in de Biesbosch

Hij maakt de 40 jaar nog net niet vol: op 4 september 2020 is de laatste werkdag van boswachter Jacques van der Neut, boswachter van Staatsbosbeheer in de Biesbosch. Al die tijd lang was zijn bootje, de ‘Crex’ (kwartelkoning), zijn tweede huis. In zijn tijd als boswachter is er heel wat veranderd in de Biesbosch. Landbouwgebied maakte plaats voor natuur in het kader van ‘Ruimte voor de rivier’. De bever kwam, en op eigen kracht de zeearend en de visarend. “Ik heb altijd gezegd: als de otter hier komt, kan ik met pensioen. Maar dat lukt denk ik niet meer binnen één week”, lacht Jacques van der Neut. Zijn opvolger, Harm Blom, neemt - letterlijk - het roer over. Welke diersoort verwacht hij nog in de Biesbosch? “Naast de otter denk ik aan de wolf. Dat zou mooi zijn, als we die hier mogen verwelkomen”.
Harm Blom en Jacques van der Neut

Boswachters Harm Blom en Jacques van der Neut

© Henny Radstaak

Red de zwarte honingbij

Ze zien er niet uit als de standaardbij met van die felgele en zwarte banden om het lichaam. Nee de inheemse Nederlandse honingbijen zijn donkergekleurd. Door de komst van andere bijensoorten die hier oorspronkelijk niet voorkwamen leven de zwarte honingbijen nog maar op twee plekken in ons land: op Texel en op Terschelling.  Om deze unieke inheemse bijensoort te redden zou Terschelling volgens deskundigen omgetoverd moeten worden tot een heus zwarte bijen reservaat. 
Zwarte honingbij_Alvesgaspar CC BY-SA

Zwarte honingbij (Apis mellifera mellifera)

© Alvesgaspar / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Fenolijn 035-6711338

Een vroedmeesterpad in Den Haag, jonge pyjamawantsen, driebloemige nachtschade en een struik vol atalanta’s. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. En we horen hoe het leefgebied van enkele boomvalken wordt bedreigd door plannen om populieren te gaan kappen.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
vroedmeesterpad_Petronella2.jpg

Vroedmeesterpad

© Petronella2

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.