Deze zomer stonden koeien en schapen stonden de hele dag in de brandende zon, bij temperaturen tot 36 graden Celsius. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) greep na drie meldingen van Wakker Dier over acuut hitteleed deze zomer niet in. Wakker Dier zet nu juridische stappen tegen de NVWA.
De meldingen van zogenoemde hittestress bij dieren werden gedaan op 11 augustus, toen het met 36 graden de warmste 11 augustus ooit was. Volgens Wakker Dier stonden koeien en schapen de hele dag in de brandende zon terwijl het verplicht is te zorgen voor beschutting voor de dieren.
Wakker Dier zegt dat de NVWA pas drie dagen later is gaan kijken en toen vaststelde dat schaduw inderdaad ontbrak. Omdat de temperatuur inmiddels was gedaald naar 23 graden werd er geen overtreding geconstateerd, aldus Wakker Dier. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie kreeg de NVWA afgelopen zomer bijna 400 hittemeldingen, maar werd slechts elf maal ingegrepen.
Beschutting is verplichtBeschutting voor dieren bij extreem weer is bij wet verplicht. De NVWA vermeldt op haar website ‘regels bij extreme temperaturen voor houders van dieren’. Zo moet er bij hoge temperatuur beschutting zijn tegen felle zon. Maar in de praktijk worden deze regels vaak niet nageleefd en door de NVWA niet gecontroleerd.
Hittestress treedt op als dieren hun warmte niet kwijt kunnen. De dieren gaan trillen, kwijlen en extreem hijgen. De gevolgen lopen op van ongemak, tot gezondheidsklachten, ernstig leed en zelfs sterfte. “Onze
beelden tonen dieren in nood, maar de NVWA ging pas na drie dagen kijken. Schandalig.” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Meer inspectiesWakker Dier roept al geruime tijd op tot een
Nationaal Hitteplan voor Dieren met onder andere meer inspecties bij tropische dagen. “De NVWA – de instantie die het dierenwelzijn van boerderijdieren zou moeten waarborgen – is jarenlang uitgehold, met als gevolg te weinig budget en onvoldoende menskracht om bijvoorbeeld te inspecteren tijdens een hittegolf,” zegt Hilhorst.
Bron: ANP en
Wakker Dier