Een paar weken geleden werd hij voor het eerst gezien. Fanatieke vogelaars hoorden erover, pakten hun spullen en snelden naar Wageningen. Want daar zat de notenkraker! Wij kregen van verschillende mensen filmpjes opgestuurd van deze buitengewone vogel.
Invasies
Dit gevederde dier is een bijzondere verschijning in Nederland. Heel af en toe is er een invasie van notenkrakers in ons land. Door voedselschaarste in hun leefomgeving gaan de notenkrakers op zoek gaan naar nieuwe plekken met voldoende eten en belanden zo in Nederland. De laatste invasie is echter al heel wat jaar geleden. Dit jaar geen invasie, maar één enkel exemplaar in ons land op bezoek.
Verstoppen
De notenkraker is een kraaiachtige die normaal leeft in het hoge noorden van Scandinavië. Hij eet zaden en noten, zoals hazelnoten. De vogel verzamelt het eten en bewaart het in een krop onder zijn tong om het later op verschillende plekken te verstoppen. Op die manier legt hij zijn eigen voedselvoorraad aan. Het blijkt dat in 65% van de gevallen, de verstopplek rechtstreeks wordt teruggevonden. Na even zoeken wordt 80% van de plekken teruggevonden.
In de compilatie is te zien dat de notenkraker helemaal niet schuw is. Dit komt waarschijnlijk doordat de vogel in zijn originele leefgebied zelden mensen ziet en mensen dus niet bedreigend vindt. Filmer Luuk Punt schrijft bij zijn filmpje: “Prachtig om te zien dat deze vogel ondanks het massaal toegestroomde publiek gewoon natuurlijk gedrag vertoont. Noten worden verstopt en toegedekt met afgevallen, dorre bladeren en dat alles op soms maar enkele tientallen centimeters van de belangstellenden.”
Met dank aan de filmers: Rick 't Hart, Ruben Drost, Jan Ebbenn, Jan Bezemer en Luuk Punt.