Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noorwegen heeft rondzwervende walrus Freya gedood

  •  
15-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1333 keer bekeken
  •  
Walrus. Fotograaf: Miriam van Dun

De walrus die Miriam gefotografeerd heeft.

© Fotograaf: Miriam van Dun

Noorwegen heeft de rondzwervende walrus Freya laten inslapen. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

Alternatief voor afmaken

De Nederlandse natuurorganisatie SOS Dolfijn noemt het bericht dat Freya is afgemaakt ongelofelijk. "Er waren nog tal van opties om de situatie weer veilig te krijgen. Handhaven, tijdelijk zwemverbod instellen, verjagen….", twittert SOS Dolfijn.

Volgens de Noorse autoriteiten zijn alle mogelijke oplossingen zorgvuldig onderzocht. Ze kwamen tot de conclusie dat ze "het welzijn van het dier met geen van de beschikbare middelen konden garanderen", aldus een woordvoerder.

Gevaarlijk roofdier

De jonge Freya, die ongeveer 600 kilo woog, had ook gevaarlijk kunnen worden. Het was hetzelfde dier dat vorig jaar nog uitrustte op een Nederlandse onderzeeër. Ze zwom een tijdje rond voor de Nederlandse kust, en lag toen op de onderzeeër Zr.Ms. Dolfijn van de Walrusklasse. In Noorwegen werd de walrus dit jaar opnieuw een publiekslieveling en trok veel bekijks . Het dier klom in een fjord bij de Noorse hoofdstad Oslo op bootjes die vervolgens zonken.

Sophie Brasseur, onderzoeker bij Wageningen Marine Research laat via NOS.nl dat het een moeilijke  moeilijke afweging moet zijn geweest voor de Noorse autoriteiten. Maar de kans op een dodelijk incident was volgens Brasseur reëel: "Walrussen zijn voor mensen levensgevaarlijk."

De Noorse autoriteiten deelde verschillende beelden waar duidelijk werd dat de mensen veel te dicht bij Freya kwamen, waardoor ze het gevaar liepen aangevallen te worden. Verder gooiden kinderen stenen en stokken naar het dier.

Klimaatverandering

Meestal leven walrussen in het noordpoolgebied n ijskoud water, maar maken soms verre zwemtochten. Volgens deskundigen had Freya waarschijnlijk ooit een verkeerde afslag genomen. Brasseur benadrukt nog dat als gevolg van de opwarming van de aarde vaker walrussen en andere grote zeezoogdieren deze kant op komen. "Gaan we ze allemaal doodschieten?”, vraagt zij zich af.

Bron: ANP en NOS.nl 

Meer over:

walrus
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.