Ooit behoorde hij tot onze inheemse fauna: de bruine beer (Ursus arctos). Zo'n 1000 jaar geleden verdween deze iconische toppredator uit Nederland. Onderzoekers hebben dit jaar in de duinen bij Noordwijk de resten gevonden van, naar is gebleken, een van de laatste bruine beren die in ons land leefde,
meldde Nature Today zondag op basis van een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift van de Zoogdiervereniging.
De leeftijd van de resten is vastgesteld door middel van koolstofdatering. Door inzet van de C14-methode kon worden bevestigd dat de ouderdom van de gevonden botten ligt tussen 880 en 970 na Christus. Het betreft daarmee een van de laatste in het wild levende bruine beren in Nederland. Door ontbossing en jacht verdween de bruine beer omstreeks 1000 na Christus uit Nederland.
Uit artikel blijkt dat de bruine beer gedurende vrijwel het gehele Holoceen in Nederland leefde. De meeste resten zijn echtergevonden tijdens opgravingen van nu verdwenen nederzettingen. Het dan niet zeker dat de beer ook in het gebied rond de onderzochte nederzetting leefde. Zo kan een doorboorde tand door mensen als amulet meegenomen zijn van elders. Alleen de hier gepresenteerde vondst uit de duinen bij Noordwijk, en mogelijk een vondst van botten uit de duinen van de Schouwen (Zeeland, 2015), zijn in ongestoorde afzettingen gedaan.
In Lutra, het wetenschappelijke tijdschrift van de Zoogdiervereniging, verschijnt een dezer dagen
een artikel
(pdf; 0,8 MB) over deze bijzondere vondst, die gedaan werd door Kuijper en collega's van de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden.