Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noordwaard loopt vol water, peil rivier de Merwede daalt

  •  
11-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
Noordwaard 3

© Beeld: Vroege Vogels TV

Precies zoals het ooit is bedoeld, stroomt het water van de Merwede maandag over de dijken. Het komt in de Noordwaard, een polder bij de Biesbosch. Daardoor zakt het peil van de rivier zo'n 30 centimeter en houden inwoners van steden als Gorinchem en Dordrecht droge voeten.


Doorstroomgebied

De Noordwaard is sinds 2015 een zogeheten doorstroomgebied. De dijken zijn 2 meter boven NAP. Als het water hoger komt, stroomt het vanzelf de polder in. Die is zo ingericht dat de wegen en huizen er droog blijven. Bewoners hoeven daarom niet te vertrekken. De rivier krijgt een extra route richting Haringvliet en Noordzee. De Noordwaard is een van de grootste projecten uit het overheidsprogramma Ruimte voor de Rivier, dat is opgezet na de overstromingen van 1993 en 1995. Het peil van de Merwede is waarschijnlijk over een paar dagen zo ver gezakt dat het water niet meer de polder in komt.

Sluisen en kering gesloten

Natuurwaarde van de Noordwaard

Dit project is uitgevoerd voor de veiligheid, maar heeft een mooie bijkomstigheid: het gebied heeft namelijk een grote natuurwaarde gekregen hierdoor. Door de ingrepen en de verbinding met de Brabantse Biesbosch staat dit gebied namelijk onder invloed van het zoetwatergetijde. Ondanks dat de Noordwaard een belangrijk foerageergebied is geworden, heeft dit stuk natuurgebied nog geen beschermde status.

Bekijk het TV-fragment waarin Menno Bentveld de Noordwaard bezoekt samen met boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer:
De Oosterscheldekering, de Haringvlietsluizen en de Hollandse IJsselkering zijn gesloten vanwege de hoge waterstanden. De Maeslantkering bij Hoek van Holland gaat zo goed als zeker niet dicht. De Hollandse IJsselkering blijft mogelijk tot woensdag dicht. Het is nog niet bekend hoelang de andere keringen dicht blijven.

Dat de waterstanden zo hoog zijn, komt doordat de rivieren veel regenwater uit Duitsland en Frankrijk moeten afvoeren. Tegelijk wordt het water vanuit het zuidwesten opgestuwd door de storm Ciara.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.