Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noorderlicht gezien in het noorden, oosten én westen

  •    •  
11-10-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1527 keer bekeken
  •  
Noorderlicht

Het Noorderlicht bij Kinderdijk

© Fotograaf Kasteelheertje

Op veel plaatsen in Nederland is donderdagavond het noorderlicht gezien. Op sociale media staan veel beelden van het poollicht, dat mensen hebben gezien in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In het westelijk deel van Nederland hangt bewolking. Ook daar is het geomagnetische verschijnsel te zien geweest, maar dan tussen de wolkenvelden door, zoals op de foto van Kasteelheertje aan de Kinderdijk in Zuid-Holland.

Dat het noorderlicht in Nederland te zien is, komt door een sterke plasma-uitbarsting op de zon. Een wolk van elektrisch geladen deeltjes komt dan richting de aarde. In de atmosfeer botsen ze op zuurstof- en stikstofdeeltjes, waardoor de energie vrijkomt die leidt tot de kleuren in de lucht, meestal groen en roze.

Wat is een zonnestorm?

Bij een zonnestorm worden stroom geladen deeltjes door de zon ‘uitgespuwd’. Deze deeltjes worden aangetrokken door het magnetisch veld van de aarde en botsen op elkaar. Hierdoor komt energie vrij die zorgt voor de verschillende kleuren aan de hemel.

Omdat het magnetisch veld rond de poolgebieden het sterkst is, is het lichtspel daar het best zichtbaar. Met het blote oog zie je in onze streek slechts een mistvlaag. Fotografen kunnen het noorderlicht vastleggen met de juist instellingen, zoals een hoge ISO en de juiste sluitertijd. Een digitale camera kan véél meer waarnemen dan je eigen netvlies.

De zon is momenteel erg actief en er zijn veel zonnestormen. Daardoor is het dit jaar al meermalen voorgekomen dat het noorderlicht in ons land zichtbaar was.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.