© Pexels
De provincie Noord-Holland wil een zogenoemd calamiteitenteam in het leven roepen dat direct in actie komt bij problemen met infrastructuur als gevolg van klimaatverandering. Heftige regenval en extreme droogte zorgen volgens de provincie steeds vaker voor schade aan wegen, fietspaden, busbanen en taluds of storingen bij sluizen en bruggen. Het team moet de gevolgen zien te beperken en de problemen oplossen.
De provincie laat met een klimaatstresstest de gevolgen van klimaatverandering op de infrastructuur in kaart brengen, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de veranderende weersomstandigheden. De bedoeling is dat vanaf volgend jaar maatregelen om verstoringen tegen te gaan en klimaatbestendige infrastructuur te realiseren worden opgenomen in aanbestedingen.
Verder worden bij wegwerkzaamheden en evenementen, maar ook bij problemen in de provinciale infrastructuur 'slimme toolboxen' gebruikt om weggebruikers en schippers beter te informeren. Dat kan via navigatiesystemen, social media en door het bieden van goede reisalternatieven.
De plannen staan in de Nota Infrastructurele Kapitaalgoederen, waarin de provincie aangeeft hoe ze haar netwerk onderhoudt. Hierin is ook aandacht voor mobiliteit, en dan met name doorfietsroutes die dorpen en steden met elkaar verbinden. Die liggen voor een deel op parallelwegen die nu minder goed worden onderhouden dan fietspaden. De provincie wil dit gelijktrekken, om het voor inwoners zo makkelijk en veilig mogelijk te maken om de fiets ook voor langere afstanden te pakken. De komende jaren wordt jaarlijks 130.000 euro vrijgemaakt om 54 kilometer aan parallelwegen veiliger in te richten voor fietsers. Om de soortenrijkdom in bermen te bevorderen is jaarlijks een half miljoen euro gereserveerd. Voor de aanpak van zwerfafval langs provinciale wegen is 110.000 euro per jaar beschikbaar.
Bron: ANP
Meer over:
klimaatveranderingMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.