Pomeriaan
© karentappenden via Pixabay
Er is nog altijd veel mis met onlineadvertenties voor puppy's, concludeert de internationale dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS na een steekproef op onder meer Nederlandse advertentiesites. Volgens de stichting worden veel jonge honden illegaal geïmporteerd uit met name Oost-Europa, om vervolgens op bijvoorbeeld Marktplaats of Puppyplaats te koop te worden aangeboden.
FOUR PAWS nam in 2021 en 2022 honderden onlineadvertenties onder de loep op Nederlandse en Britse verkoopsites. In Nederland werden 376 puppy-advertenties verspreid over het land onderzocht. Daarvan bevatten er 154 "duidelijke aanwijzingen" voor illegale import, zegt de stichting.
De steekproef van de dierenwelzijnsorganisatie is niet representatief, maar geeft volgens de stichting wel een indicatie van de situatie op advertentiesites
Sommige te koop aangeboden hondjes waren bijvoorbeeld jonger dan drie maanden, terwijl huisdieren pas op een leeftijd van minstens vijftien weken uit het buitenland naar Nederland mogen worden gehaald. Ook was de vaccinatiestatus van de dieren niet altijd duidelijk en waren de gezondheidscontroles vaak "dubieus", aldus FOUR PAWS.
Mopshond
© Rita via Pixabay
Er wordt geschat dat er jaarlijks een vraag is naar 8 miljoen honden in Europa, meldt FOUR PAWS. Om aan deze vraag te voldoen, worden elk jaar puppy's illegaal door Europa vervoerd vanuit landen zoals Roemenië, Hongarije, Polen, Slowakije en Bulgarije. Via de drie belangrijkste Europese advertentiesites worden jaarlijks ongeveer 2,4 miljoen honden verhandeld, met een geschatte waarde van bijna 1,5 miljard euro.
De meest gebruikte rassen in deze handel zijn:
FOUR PAWS en de Nederlandse tak VIER VOETERS pleiten voor meer regulering en controle op die sites en roepen mensen die een puppy willen kopen op om zich vooraf goed te verdiepen in de regels en alert te blijven op illegale handel.
Zo zetten ze zich in voor een systeem met microchips. "Zodat alle fokkers alleen honden op sites mogen aanbieden onder vermelding van deze chip. Op deze manier zijn verkopers traceerbaar en kunnen consumenten alleen nog maar legale puppy’s kopen. Verder hopen we mensen bewust te maken over wat voor dierenleed er schuilt achter die onlineadvertenties," vertelt Petra Sleven, directeur bij Vier Voeters.
Ook benadrukken ze het belang van het adopteren van honden uit bijvoorbeeld dierenasiels, die in Nederland vol zitten met zowel volwassen honden als puppy's.
Bron: FOUR PAWS | ANP
Meer over:
honden, puppy, dierenhandel, illegale-puppyhandel, vier voeters, oost-europa, nederland, verenigd koninkrijkMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.