Geuldal
© Jurgen Maassen
De Natuur- en Milieufederatie (NMF) Limburg wil dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) een verbod uitvaardigt voor het gebruik van het materiaal Beaumix. De NMF heeft grote zorgen over het voorgenomen gebruik van dit materiaal bij de verbreding van de A2 in Limburg, staat in een brief van de milieufederatie aan minister Barry Madlener van I&W.
Beaumix is een materiaal dat overblijft na verbranding van afval in een afvalenergiecentrale (AEC). Volgens NMF Limburg bevat Beaumix grote hoeveelheden zware metalen, plastics, en andere giftige materialen zoals restanten van batterijen. Directeur Pascale Plusquin van NMF Limburg wil een verbod op Beaumix totdat duidelijk is wat de langetermijneffecten zijn op de leefomgeving. "Hiermee wordt voorkomen dat onomkeerbare schade aan het milieu en de volksgezondheid wordt aangericht", aldus Plusquin.
"De aanwezigheid van zware metalen en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) in Beaumix kan leiden tot ernstige vervuiling van het milieu," aldus Plusquin. Ze verwijst naar de vernieuwde N206 bij Katwijk, waar ook Beaumix werd gebruikt. "Na de aanleg van de weg met Beaumix werden in bodemmonsters hoge concentraties zware metalen, zoals chroom, cadmium, koper, nikkel, lood en zink gevonden", schrijft Plusquin aan de minister. "Die concentraties waren veel hoger dan de wet toestaat. En nu zitten provincie Zuid-Holland, waterschap Hoogheemraadschap Rijnland en de gemeente Katwijk met hun handen in het haar."
Plusquin reageert met haar brief op een publicatie vorige week in De Limburger dat aannemer Boskalis 500.000 ton Beaumix wil verwerken bij de verbreding van de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.