Deze nijlgans ziet zichzelf in de reflectie van een auto en denkt dat het een rivaal is... Gevolg is; hij valt zijn spiegelbeeld aan! En dat lijkt hij maar niet door te hebben... Gefilmd door Marjon van der Vegt. Dit gevecht met een denkbeeldige vijand is nadelig voor de nijlgans, omdat hij energie verspilt en stress ervaart. Lees hier meer over waarom vogels met hun spiegelbeeld vechten - en wat je ertegen kunt doen.
Nijlganzen leven op zijn minst met zijn tweeën. Zij vormen koppels voor het leven. Meestal worden de paren in het eerste of het tweede levensjaar gevormd. Tijdens het broedseizoen kunnen de mannetjes ganzen nog wel eens ruzie met elkaar maken over nestplaatsen. Hij verdedigt zijn territorium agressief, en ook onderling zijn ze weinig verdraagzaam.
Agressie is (helaas) een handelsmerk van de Nijlgans. Nijlgansouders beschermen hun jongen met een aan fanatisme grenzende agressie. Ze passen brute kracht toe om het nest van een andere vogel in te pikken, zoals die van grauwe ganzen, roofvogels en andere eenden. Jongen van andere eendachtigen worden als het zo uitkomt verdronken.
Mannetjes nijlganzen beschermen hun ganzen door een dreigende houding aan te nemen, hun nek te strekken en te blazen. Tegen het eind van het broedseizoen neemt het agressieve gedrag van de mannetjes een beetje af.
Tamme ganzen kunnen goed waken. Als deze ganzen iets vreemds zien of horen, zetten ze het op een gakken. Verschillende soorten ganzen hebben verschillende soorten geluiden.
Zie je een vogel vechten tegen zijn eigen spiegelbeeld, jaag de vogel dan weg bij het raam of de spiegel. Werkt dat niet, zet er dan iets voor, dat helpt vaak al veel! Probeer ganzen of zwanen altijd richting het water te jagen, als dit in de buurt is. Meestal is dat voldoende om ze af te leiden van hun 'rivaal.'
Meer over:
nijlgansMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.