Niet één maar twee soorten hulstvliegen vliegen sinds kort rond in ons land: de Europese en de Japanse, een heuse exoot. Hulstviegen vallen onder de familie van de mineervliegen. Vliegen die als larf gangetjes maken in de bladeren waarin ze leven. De prachtige patronen die de mineervliegen al etende achterlaten, worden mijnen genoemd.
Europese hulstvlieg
In Nederland kende we tot voor kort alleen de Phytomyza ilicis, de Europese hulstvlieg. De larve van deze vlieg leeft in het hulstblad van de Europese hulst. Maar onlangs werd een nieuwe soort hulstvlieg ontdekt, de Japanse hulstvlieg, levend in de Japanse hulst. Deze mineervlieg werd allereerst ontdekt in België. Hierop ging vliegenexpert Niels-Jan Dek op onderzoek uit in Nederland waar hij op Japanse hulst al snel de nieuwe soort ontdekte. De Japanse hulstvlieg is tot nu de enige mineerder in Japanse hulst. De Japanse hulst heeft in tegenstelling tot de Europese hulst vrij kleine blaadjes met hele fijne stekeltjes op de rand.
Mijnen
Het verschil in mijnen tussen de twee hulstvliegen is duidelijk waar te nemen. De hulstvlieg maakt een zogenaamde blaasmijn, een brede vlek in het blad, vaak met een roze of paarse kern. De Japanse hulstvlieg maakt echt een gangetje dat vaak de bladrand volgt, met een fijn lijntje van dichtbij elkaar gelegen uitwerpselen.