De gehoornde slijmvis leeft meestal in ondiep water op plekken met veel schuilplaatsen zoals rotsachtige gebieden, getijdenpoelen en koraalriffen. Ze gebruiken de rotsen en spleten om zich te verbergen voor roofdieren en om hun territorium af te bakenen.
Toch staan de vissen er ook voor bekend dat ze heel nieuwsgierig zijn. "Hoewel ze vaak schuw zijn, kan nieuwsgierigheid hen toch uit hun schuilplaats lokken om te zien wat er in hun omgeving gebeurt", schrijft duiker Roland Hendriks. De dieren komen daardoor vaak even een kijkje nemen wanneer er duikers in de buurt zijn. Roland kon dit prachtige exemplaar vastleggen tijdens een duik in het Grevelingenmeer.
De vissen komen voor in het zuidelijke deel van de Noordzee, van Ierland tot West-Afrika in de Oost-Atlantische Oceaan en ook in de Middellandse Zee. Toch is de soort relatief zeldzaam aan de Nederlandse kunst. In de Waddenzee en Zeeuwse wateren komen ze vooral voor bij stenige dijken en op mossel- en oesterbanken.
Aan het uiterlijk van de gehoornde slijmvis (Parablennius gattorugine) vallen de kenmerkende vertakte tentakels boven de ogen meteen op. De langwerpige slijmvis heeft een geelgroen tot bruin huid met bruine en oranje vlekken, en kleurrijke strepen. "Deze vis is een lid van de familie van de slijmvissen, een familie die bekendstaat om hun grappige en soms eigenaardige uiterlijk", schrijft de filmer.
Dat bijzondere uiterlijk, alsook hun gedrag, maakt de vissen populair bij duikers en onderwaterfotografen. "Gehoornde slijmvissen zijn dankbare modellen vanwege hun nieuwsgierigheid. Hoewel ze wel snel kunnen wegschieten als ze zich bedreigd voelen."
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.