'Nieuwe windparken grootste stap tot nu toe'
• 27-03-2018
• leestijd 2 minuten
© Windmolen - Bron Pixabay
Het kabinet heeft drie nieuwe gebieden op de Noordzee aangewezen om windparken te bouwen. Hier moet tussen 2023 en 2030 in totaal 6,1 gigawatt aan elektriciteit worden opgewekt. Twee van de aangewezen gebieden liggen voor de Noord-Hollandse kust, het derde ten noorden van de Waddeneilanden. De windparken moeten voldoende stroom opleveren voor 40 procent van ons huidig elektriciteitsverbruik.
Investeren in windmolens
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat schat dat er tussen de 15 en 20 miljard euro aan investeringen moeten worden gedaan om de windparken te realiseren. Hiermee zouden 10.000 banen zijn gemoeid. Volgens het regeerakkoord moet er tussen 2024 en 2030 voor in totaal 7 gigawatt aan energie door windparken op zee worden geproduceerd. Over de laatste 0,9 gigawatt zal het kabinet later en besluit nemen, schrijft minister Eric Wiebes aan de Tweede Kamer.
Kosten van windmolens op zee dalen
Er is eerder in het Energieakkoord al afgesproken dat tot 2023 windparken op zee - inclusief bestaande windparken - in totaal 4,5 gigawatt aan stroom moeten opwekken. Daarmee kunnen in totaal vijf miljoen huishoudens van elektriciteit worden voorzien. De kosten van windmolens op zee dalen snel. Eerder deze maand werd bekend dat Nuon het eerste windmolenpark in de Noordzee gaat aanleggen waar geen subsidie aan te pas komt. Dat was veel eerder dan gedacht. Het kabinet bouwt windmolenparken op zee om te kunnen voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs.
Reacties op de kabinetsplannen
De kabinetsplannen voor drie nieuwe gebieden voor windparken op de Noordzee “zijn de grootste stap in de Nederlandse energietransitie tot nu toe”, zegt windenergiedeskundige Peter Eecen van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Nederland blijf hierdoor niet langer achter in de transitie, meent Eecen. Voor het klimaat zou het goed zijn als er 2 gigawatt per jaar aan windenergie op zee bij zou komen. In 2050 moet er in totaal 50 gigawatt aan energie door windparken op zee worden geproduceerd, zegt Eecen. “Dat betekent dat er rond 2030 weer een versnelling nodig is. Want met 1 gigawatt per jaar extra redden we die doelstelling niet.”
Ook milieuorganisaties Natuur & Milieu en Greenpeace verlangen meer tempo van het kabinet bij de bouw van windparken op zee. Ze pleiten in een reactie op de aangekondigde aanleg van drie windparken op zee voor een verdubbeling van de groei in de windenergie. Beide organisaties pleiten ervoor meer gebieden aan te wijzen waar windmolens mogen komen, mits rekening wordt gehouden met de ecologische impact op de Noordzee en op kwetsbare natuurgebieden.
Schiermonnikoog en Ameland lieten dinsdag weten de kabinetsplannen te verwelkomen. Vanaf Ameland zal het windpark dat bij de Waddeneilanden moet verrijzen niet te zien zijn. “Door de kromming van de aarde bevindt het zich achter de horizon”, aldus een gemeentewoordvoerder van Ameland. “Dat een windpark in sommige gevallen enigszins verstorend is voor de natuur en de scheepvaart valt niet te ontkennen, maar het voordeel van schone en relatief goedkope elektriciteitsproductie weegt in onze waarneming ruimschoots op tegen de nadelen.”
Bron: ANP