Een gigantische dinosaurus waarvan vijftien jaar geleden resten zijn gevonden in Australië blijkt een nieuwe soort en een van de grootste dino’s die ooit op aarde heeft geleefd, zeggen paleontologen.
De gigant met de naam Australotitan cooperensis is lid van de familie van titanosaurussen die 100 miljoen jaar geleden leefde. Het dier was 5 tot 6,5 hoog en 25 tot 30 meter lang. Het gaat om de grootste dinosaurus in Australië. Wereldwijd komt deze titanosaurus in de top vijf, schat directeur Robyn Mackenzie van het natuurhistorisch museum in Eromanga.
Rivierstelsel Cooper Creek
Fossiele botten van het dier werden in 2006 gevonden op de boerderij van de familie van Mackenzie. De dino kreeg de naam Cooper, vernoemd naar het rivierstelsel Cooper Creek. In de binnenlanden van Midden-Australië ligt de Cooper Creek, een van de beroemdste rivieren in Australië omdat het de plaats was waar ontdekkingsreizigers Burke and Wills in 1861 zijn overleden.
Het skelet werd in 2007 aan het publiek getoond. Na langdurig en moeizaam onderzoek met onder meer 3D-scans werd vastgesteld dat het een nieuwe dinosoort betreft. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PeerJ.
Topje van de ijsberg
In hetzelfde gebied zijn talrijke andere dinosaurusbotten gevonden, maar er is nog een hoop graafwerk te verrichten. "Ontdekkingen als dit zijn het topje van de ijsberg", aldus paleontoloog Scott Hocknull van het Queensland Museum.
De tot nu toe grootste bekende dinosaurus is de "Patagonische Titan", ontdekt in Argentinië en beschreven in 2017. Die planteneter woog naar schatting 70 ton, was ongeveer 37 meter lang en 8 meter hoog.