Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe rivier gaat vismigratie tussen IJsselmeer en Waddenzee verbeteren

  •    •  
05-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6782 keer bekeken
  •  
IJsselmeer_EelcovanRoden.jpg

© IJsselmeer. Fotograaf: EelcovanRoden

Een rivier tussen het IJsselmeer en de Waddenzee moet vanaf 2025 helpen om de visstand in het gebied te verbeteren. Door een rivier tussen het meer en de zee is het eenvoudiger voor vissen om te migreren en eitjes te leggen in het zoete water. De provincie Friesland maakte maandag bekend dat Boskalis de rivier gaat maken en ook de eerste tien jaar gaat onderhouden.

Nieuwe rivier

De rivier moet voor de vissen een betere overgang vormen van zout naar zoet water. De rivier gaat met de getijden van de Waddenzee meebewegen. Momenteel is er nog geen goede opening waar vissen eenvoudig doorheen kunnen zwemmen. Onder meer de stekelbaars en de spiering willen van de Waddenzee naar het IJsselmeer om daar hun eitjes te leggen. De eitjes hebben in zoet water een grotere kans om uit te komen, omdat het water daar veiliger is voor de eitjes.

Aanleggen van een getijdenrivier

Volgens gedeputeerde Matthijs de Vries (ChristenUnie) is het voor het eerst dat een getijdenrivier op de grens van zout en zoet water wordt aangelegd. Doordat de rivier 4 kilometer lang wordt, wordt voorkomen dat het IJsselmeer volstroomt met zout water. Momenteel is er tweemaal per dag een opening tussen de Waddenzee en het IJsselmeer, maar dat is om water naar de Waddenzee te spuien en de waterstand in het IJsselmeer te verlagen.

De bouw van de rivier begint volgend jaar. De komende maanden worden gebruikt om het ontwerp af te maken.

Nadat de Afsluitdijk werd voltooid en de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer in 1933 kreeg de natuur een flinke klap in het gebied. Alle zoutwatervissen kwamen vast te zitten in het IJsselmeer dat lange tijd brak water had en steeds zoeter werd. Dit leidde tot grote sterfte onder de vissen. Dat was uiteindelijk ook slecht voor andere natuur. Ten tijde van de bouw was hier niet over nagedacht en pas de laatste jaren wordt de natuur actief verbeterd in het gebied.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.