Nieuwe planten zoeken in de stad
• 15-07-2011
• leestijd 2 minuten
De stad is steeds vaker een Walhalla voor plantenliefhebbers. Omdat het in de stad al gauw een paar graden warmer is dan daarbuiten, komen nieuwe soorten planten vaak het eerst in de stad voor. Vrijwilligers van Floron brengen dit weekeinde de Amsterdamse flora in kaart.
Op de foto (van Floron´s Wout van der Slikke): kransmuur is een van de stadse nieuwkomers van de afgelopen jaren.
Het complete bericht over de stadse zoektocht van Floron:
De stedelijke flora is een wereld apart. Wie voor verrassingen en het onbekende gaat kan misschien nog wel het beste in de stad terecht. Onze hoofdstad laat zich daarbij graag nog eens extra op de kaart zetten. Onder de vlag van DNA, ofwel ‘De Nieuwe Amsterdammers’, vestigen Amsterdamse floristen de aandacht op de vele stadse nieuwkomers in deze regio. Wie wil kan er komend weekend bij zijn.
De belangstelling voor de stedelijke flora is de laatste jaren sterk toegenomen. Waren natuuronderzoekers vroeger vrijwel uitsluitend in natuurgebieden in het buitengebied te vinden, steeds vaker wordt ook de stad als ‘hotspot’ ontdekt. De dynamiek en variatie van het stedelijk gebied biedt veel soorten een kans. Het afwijkende klimaat maakt stadskernen vaak tot voorposten van meer zuidelijke soorten. De afgelopen jaren breidde onze flora zich op die manier uit met soorten als Donzige klaproos, Kransnemesia, Brede raket en Karpatenklokje.
Een overzicht van vele typisch stadse soorten werd enkele jaren geleden uitgebracht met de ‘stadsplanten, veldgids voor de stad’ van Ton Denters. In het project De Nieuwe Amsterdammers is de blik versmald tot de regio Amsterdam en worden de nieuwste stadse ontwikkelingen in beeld gebracht. Tijdens het weekend van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juli organiseert FLORON een inventarisatiekamp om kennis te maken met deze nieuwe Amsterdammers. En om op zoek te gaan naar de nieuwste flora-aanwinsten. Gewoon midden in de stad. In parken en langs grachten, maar ook zomaar op de stoep, tussen die welbekende, óude Amsterdammertjes.
Tekst: Wout van der Slikke en Peter Wetzels,
FLORON
Foto: Wout van der Slikke
Kijk voor meer informatie over het kamp op
www.floron.nl
onder activiteiten.