Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe paddenstoel voor Nederland ontdekt in Utrechts park

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2554 keer bekeken
  •  
peter-jan keizer bij zwam

Peter-Jan Keizer bij 'zijn' gouden gaatjeszwam

© Gert Elbertsen

Nederland is een paddenstoelensoort rijker. Zwammenkenner Peter-Jan Keizer ontdekte Auriporia aurulanta niet in een oud bos of een bijzonder moerasgebied, maar in de stad Utrecht op een dode stam die bedoeld is om parkeren in de berm te voorkomen. Keizer: “Ook steden kunnen goede plekken voor paddenstoelen te zijn.”

Gouden gaatjeszwam

Zelf is Keizer er behoorlijk nuchter onder: “Er wordt door paddenstoelenliefhebbers niet veel gekeken naar dit soort zwammen. Dan is het niet gek wanneer je soms een nieuwe soort voor het land ontdekt.” Toch mag hij zichzelf de ontdekker van Auriporia aurulenta in ons land noemen. Een Nederlandse naam ontbreekt nog, maar Keizer oppert gouden gaatjeszwam. Een passende naam als je hem van dichtbij bekijkt: een feloranje zwam met kleine gaatjes waar de sporen uitkomen.

gouden gaatjeszwam

Auriporia aurulenta, de gouden gaatjeszwam

© Gert Elbertsen

Stad prima plek voor zwam

De paddenstoel werd ontdekt op een dode stam die het verkeer in het Lunettenpark ervan moet weerhouden in de berm te parkeren. Dat klinkt misschien als een verassende plek, maar ook dat relativeert Keizer direct: “Steden kunnen eigenlijk hele goede plekken voor paddenstoelen zijn. Je vindt er vaak dikkere bomen dan in reguliere bossen, en meer soorten. Dat leidt tot meer paddenstoelensoorten.”

Paddenstoelenlint

De gemeente Utrecht probeert van die ‘zwammenpotentie’ gebruik te maken. “We gaan dwars door Utrecht, van oost naar west, een paddenstoelenlint aanleggen”, vertelt stadsecoloog Anne Nijs, “Over een lengte van 16 kilometer leggen we boomstammen neer om de stad aantrekkelijker te maken voor paddenstoelen en de gebieden Haarzuilens en Amelisweerd met elkaar te verbinden.” Het idee is dat daar naast paddenstoelen veel dieren en planten van profiteren, zoals kevers, wilde bijen, muizen, egels en kleine marterachtigen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.