Vanaf 1 januari 2017 komt er in Nederland één overkoepelende wet, die moet zorgen voor de bescherming van dieren en planten en de belangrijkste natuurgebieden in Nederland. Het vervangt hiermee de oude Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet.
In de huidige Flora- en faunawet is een groot aantal planten beschermd, waaronder diverse soorten orchideeën. De meeste orchideeën zijn zeldzaam en hun groeiplaats is kwetsbaar. In nieuwe natuurwet wordt de bescherming van groeiplaatsen van orchideeën opgeheven, Dit betekent dat er, geen rekening meer hoeft te worden gehouden met de meeste soorten orchideeën in het terreinbeheer en bij
bouwprojecten.
Beschermd
Van de huidige lijst beschermde orchideeen keren vele soorten niet meer terug op de lijst van de nieuwe wet. Van de lijst verdwijnen onder meer de volgende bijzondere en zeldzame soorten : Aapjesorchis, Bleekbosvogeltje, Grote muggenorchis, Harlekijn, Herfstschroeforchis, Hondskruid, Kleine keverorchis, Mannetjesorchis, Poppenorchis, Soldaatje, Veenorchis en Vogelnestorchis.
Uitsteken
Daarnaast speelt nog een ander probleem: het uitsteken van planten. Elk jaar zijn er meldingen van terreinbeheerders dat zeldzame planten worden uitgestoken en worden meegenomen. Hier gaat het met name om orchideeën. Wanneer het verbod hierop komt te vervallen, is het uitsteken en meenemen van deze planten dus niet meer strafbaar. .