Er is een nieuwe ‘kleine vlinder’ ontdekt in Nederland. De
Nemapogon fungivorella
is in Wolfheze in een doolhofzwam ontdekt. Aan de onderzijde van de doolhofzwam werden tussen de onregelmatige lamellen duidelijke vraatsporen met korrelige uitwerpselen van insecten gevonden.
Als Nederlandse naam is ‘benanders houtzwammotje’ voorgesteld. De
Nemapogon fungivorella
behoort binnen de insectenorde van de vlinders tot een vlinderfamilie, die ook wel motjes of kleine vlinders worden genoemd. Het motje komt het meeste voor in Centraal-Europa, namelijk Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Zwitserland.
Parthenogenese
Bijzonder in de levenswijze van
Nemapogon fungivorella
is het optreden van een vorm van parthenogenese, dat wil zeggen de ontwikkeling van een nieuw individu zonder dat daaraan bevruchting vooraf is gegaan. In grote delen van het verspreidingsgebied van
Nemapogon fungivorella
ontbreken de mannetjes geheel, zodat daar sprake moet zijn van parthenogenesis. Dat laatste bleek bij de Nederlandse kweek echter niet het geval; daarbij bevonden zich enkele mannetjes. Parthenogenesis is in de dierenwereld een veelvormig en complex verschijnsel, dat betrekkelijk weinig voorkomt.
Meer nieuwe motten in Nederland
In het afgelopen half jaar is op Nature Today over meerdere nieuwe motten in de Nederlandse fauna. Eerder werden al gemeld dat de gele slakkenspoormot (
Phyllocnistis valentinensis
), de acaciagratie (
Parectopa robiniella
) en het verkennertje (
Hellula undalis
) gevonden zijn in Nederland.