Langs de Haringvliet werd in september 2016 een 1000-soortendag georganiseerd door EIS in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling. Nu blijkt, dat een van de insecten die toen gevonden is een nieuwe soort voor Nederland te zijn. Het gaat om een graafwants met de Latijnse naam
Ochetostethus nanus
.
Mediterrane soort
De soort
Ochetostethus nanus
werd nooit eerder in Nederland aangetroffen. Het gaat om een Atlantisch-mediterrane soort die voorkomt langs de kust van Portugal, Spanje, Frankrijk en België. En nu dus ook in Nederland. Er is niet zoveel bekend over de soort. Het is een graafwants uit de familie Cydnidae, die leeft op en in de bodem en zuigt aan de wortels van planten. Er is een enkel vrouwtje gevangen en men weet niet of het een zwerver is, die vliegend vanuit het zuiden ons land heeft bereikt, of dat er sprake is van een lokale populatie. Nader onderzoek op de Meneersche Plaat, de plek waar de spectaculaire vondst werd gedaan, zal dat moeten uitwijzen.
Andere opvallende waarnemingen
Een andere bijzondere soort die werd aangetroffen, is de motmug
Panimerus goetghebueri
. Deze motmug werd pas één keer eerder in Nederland aangetroffen. Ook werd op de Korendijkse slikken een nieuwe populatie zandhommels ontdekt. Deze soort is ernstig bedreigd en komt tegenwoordig nog uitsluitend in en rond het Haringvliet voor.