Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe garnaalsoort in Nederland: de oranje pistoolgarnaal

  •    •  
25-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
552 keer bekeken
  •  
oranje pistoolgarnaal

oranje pistoolgarnaal

© Marco Faasse

Nederland is een nieuwe soort garnaal rijker. De oranje pistoolgarnaal is voor het eerst in Nederlandse wateren gevonden tijdens een biodiversiteitsmonitoring. De onderzoekers troffen de garnaal aan in een monster van een oestertafel in windpark Borssele.

In windpark Borssele zijn vier jaar geleden oesters uitgezet rondom de voet van windturbines. De dieren zitten in zogenaamde oestertafels, die in de loop van de tijd begroeid zijn met allerlei dieren. Regelmatig kijken onderzoekers hoe de natuur zich op en rondom de tafels ontwikkelt.  Tot hun grote verrassing en blijdschap kwamen de onderzoekers in één van de monsters een oranje pistoolgarnaal tegen. Het is de eerste ‘echte’ pistoolgarnaal voor ons land. Deze monsters zijn onderzocht door onderzoeksbureau Eurofins AquaSense.

Oranje pistoolgarnaal in Nederland

De soort kan 3,5 cm lang worden en is zoals de naam al aangeeft oranje gekleurd. Er zijn meer dan 600 soorten pistoolgarnalen (Alpheidae) ter wereld, ook wel knalgarnalen genoemd. Ze zijn vernoemd naar de luide knalletjes die de ze kunnen produceren met behulp van hun speciale scharen die tot een kilometer ver reiken. Ze maken de knalgeluiden onder andere bij het vangen van een prooi en als ze zich verdedigen. Een ander kenmerk van pistoolgarnalen is dat de ogen deels of geheel bedekt worden voor de voorrand van hun rugschild. Dat biedt enige bescherming tegen de knallen.

De oranje pistoolgarnaal is maar één keer eerder waargenomen in de hele Noordzee, in Engels gebied, voor de mond van de Theems in 2007. Ook is er een waarneming net westelijk van het Nauw van Calais in 2014. In het westelijk en centrale deel van Het Kanaal is de soort algemener.

Grote populatie in windpark

Dat de soort in de Nederlandse Noordzee voorkomt, is mogelijk een gevolg van klimaatverandering. Vermoedelijk hebben de larven zich met de zeestroming verplaatst en vervolgens in het windpark gevestigd. De onderzoekers verwachten dat er een grotere populatie leeft in het windpark. Deze dieren gedijen goed in een omgeving met veel stenen, zoals windparken, waar ze zich thuisvoelen aan de voet van turbines en rondom de steenbestorting. 

De Rijke Noordzee is een initiatief van milieuorganisatie Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee. Het is opgestart om de natuur in en rondom windparken op zee te versterken. Inmiddels is De Rijke Noordzee in zes windparken aan de slag met onderzoek en pilots. Langs de gehele Nederlandse kust is De Rijke Noordzee actief. Het werk dat zij doet verschilt per windpark. Op alle plekken wordt intensief samengewerkt met windparkeigenaren, energieproducenten en wetenschappers.

Bron: De Rijke Noordzee

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.