Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe camera bij beleef de Lente, boswachter van 92, de fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
02-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
490 keer bekeken
  •  
Zwartkop - Cursus Vogelzang

Zwartkop

© Fotograaf: Barky

Boswachter Gerrit van der Kolk (92) weet niet van ophouden

Hij wordt dit voorjaar - deo volente - 93, maar fietst en loopt nog dagelijks zijn rondje over het Boetelerveld om toezicht te houden.  Gerrit van der Kolk is na zijn pensioen gewoon blijven doen wat hij altijd al deed voor Landschap Overijssel. "Het is niet alleen drukker geworden in de natuur, mensen zijn ook brutaler", ziet hij. "Er is meer toezicht nodig, óf een mentaliteitsverandering."
Gerrit van der Kolk

Oud-jachtopziener Gerrit van der Kolk (92) is nog steeds actief als toezichthouder voor Landschap Overijssel

Scholeksters op camera

Bij beleef de lente van Vogelbescherming gaat zondag een nieuwe webcam aan. Voor het eerst is in Nederland het wel en wee van een paartje scholeksters 24 uur per dag te volgen. De camera staat op een dak. Scholeksteronderzoeker Rafael Martig geeft zondag commentaar.

Kijk hier naar de aflevering van Vroege Vogels TV over de dakscholeksters.
scholeksters op het dak

© Scholeksters op plat dak. Foto: Rafael Martig

Fenolijn 035-6711338

Zingende zwartkoppen, knorrende bruine kikkers, bloeiend vingerhelmbloem, de eerste boerenzwaluw en de laatste brandganzen. Deze meldingen zijn de afgelopen week ingesproken op het antwoordapparaat van de natuur. Verder de eerste terugkerende oeverzwaluwen, de eerste dotterbloemen en een mooi verhaal over kauwtjes die paardenhaar oogsten voor de bekleding van hun nesten.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Zandbijen en hun zandbijwaaiertjes

Het zijn in de ogen van veel insectenkenners de meest bijzondere insecten: de waaiervleugeligen. Als parasiet van enkele millimeters leven ze onder andere in zandbijen. Vrouwtjeswaaiers verlaten de gastheer nooit. Maar de mannetjeswaaiers zijn wel vrij rondvliegend aan te treffen. En dat gebeurt meestal in maart. Dan trekken insectenliefhebbers John Smit (EIS) en Violet Middelman er op uit op zoek naar deze piepkleine diertjes. Je kunt ze hier bewonderen bij Vroege Vogels televisie.

Met Pasen is het geel

Op dit moment staan ze in bloei en zijn ze in stadsparken te vinden: de bijzondere geelsterren. Vooral in de steden langs de IJssel, maar ook langs de westelijke Noordzeekust vind je weide- en akkergdelsterren. Het zijn planten die van oorsprong in rivierduinen voorkwamen, en de bolletjes ervan werden bij overstromingen vaak verder gevoerd. Vandaar dat ze nu, met Pasen, volop in bloei te vinden zijn in steden als Zwolle, Deventer en Zutphen.
Weidegeelster

Bloeiende weidegeelster

© Henny Radstaak

Zeldzame vleermuizen kraken sloopwoningen

Ze staan er een beetje troosteloos bij, de acht sloopwoningen in President Kennedystraat in Steenwijk. Dichtgetimmerde ramen laten niets aan het toeval over: hier woont niemand meer. Maar de zeldzame meervleermuis heeft de woningen uitgezocht als kraamkamer. Zeker 50 drachtige vrouwtjes gaan hier de komende weken hun jongen grootbrengen. De woningen kunnen dus voorlopig niet worden gesloopt. Sterker nog, woningcorporatie Woonconcept heeft in één van de woningen de verwarming weer aangezet, zodat de vleermuizen in een warm kraamverblijf kunnen bevallen van hun jongen.
sloopwoningen Steenwijk
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.