Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe bomenziekte: Sudden Oak Death

  •  
06-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1549 keer bekeken
  •  
Sudden_Oak_Death

© Forest Service of the United States Department of Agriculture. / WIKI Commons

We hadden al de iepziekte. Recent kregen we daar de essentaksterfte bij en nu staat er weer een nieuwe bomenziekte voor de deur.
In Amerika noemen ze het ‘Sudden Oak Death’, naar het ziektebeeld. Eiken sterven plotseling, compleet af. De boosdoener is een ‘waterschimmel’ die hier van oorsprong helemaal niet voorkomt..

Waterschimmel op de zomereik

Waterschimmels zijn eigenlijk geen echte schimmels, maar zogenoemde oomyceten. Ze maken wel een soort schimmeldraden, vandaar de naam. Om zich te verspreiden hebben ze op zijn minst een dun waterlaagje nodig. De sporen van deze microben reizen niet door de lucht, zoals de sporen van bijvoorbeeld paddenstoelen dat wel kunnen. Een andere bekende oomyceet is phytophthora infestand, de veroorzaker van de aardappelziekte. De eikenziekte wordt veroorzaakt door een andere phytophthora. 

Verspreiding via rododendrons

Paddenstoelkundige Menno Boomsluiter denkt dat import van bomen en struiken de belangrijkste route is waarlangs deze ziekte Nederland kan bereiken. Tot nu toe is hij alleen nog in Ede en Arnhem gesignaleerd, waar hij waarschijnlijk via besmette rododendrons terecht was gekomen. Maar voor de zekerheid heeft Boomsluiter ook zijn eigen schoenzolen grondig gereinigd, nadat hij deze zomer een besmet gebied bezocht aan de westkust van Amerika. "Je weet immers nooit hoe de sporen hier terecht kunnen komen", zegt hij.
Omdat de ziekte zich niet via de lucht kan verspreiden is het volgens Boomsluiter belangrijk dat iedere besmetting direct wordt aangepakt. "Bij deze ziekteverwekker hebben we in ieder geval nog een kans om hem bij de bron aan te pakken", aldus Boomsluiter.
Iedereen die een aangedane eik, beuk of rododendron denkt te zien wordt gevraagd dat te mailen aan Menno Boomsluiter - exoten(at)mycologen.nl - die de melding vervolgens na een check door kan geven aan de NVWA, die voor uitroeiing moet zorgen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor