Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe blauwalg ontdekt die grote hoeveelheden CO2 kan openemen

  •    •  
29-10-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
blauwalg

© euroblinkie

Amerikaanse en Italiaanse wetenschappers hebben een nieuwe blauwalgenstam ontdekt die mogelijk een bijdrage kan leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Ze hebben hem de bijnaam Chonkus gegeven, om uitdrukking te geven aan zijn vermogen om relatief grote hoeveelheden koolstof op te nemen. Omdat het micro-organisme ook nog makkelijk zinkt in water, is het volgens de onderzoekers een interessante kandidaat om koolstof op te slaan.

Blauwalgen zijn ondanks hun naam geen echte algen, maar zogeheten cyanobacteriën. Het onderzoeksteam, waar onder anderen mensen van het Wyss Instituut van Harvard in zaten, heeft de bewuste stam gevonden in de wateren rond het Italiaanse eilandje Vulcano, ten noorden van Sicilië. Door vulkanische activiteit bevat het water daar een hoog CO2-gehalte. De bacterie heeft zich daarop aangepast.

CO2 opnemen en naar de bodem transporteren

Chonkus kan niet alleen veel CO2 opnemen en naar de bodem transporteren, hij groeit ook in een hoge dichtheid. In het laboratorium zagen de onderzoekers een soort "groene pindakaas" ontstaan. De combinatie van eigenschappen maakt de blauwalg volgens hen ook geschikt om te gebruiken in industriële processen met biogrondstoffen.

De almaar stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer is de voornaamste oorzaak van de opwarming van de aarde. Los van het verminderen van de uitstoot, zoeken wetenschappers daarom naar manieren om CO2 te verwijderen. Hoe dat met behulp van deze bacterie effectief kan, is een vraag voor vervolgonderzoek. De studie is dinsdag gepubliceerd in Applied Environmental Microbiology.

Bron: ANP

Meer over:

blauwalg, co2
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.