De mierenkrekel (Myrmecophilus acervorum) is een 3 millimeter klein, vleugelloos, bruingeel krekeltje, met twee heldergele dwarsbanden. Ze maken geen geluid zoals andere krekels. De kleine krekels leven in nesten van verschillende soorten mieren. De mierenkrekels die Wout Winkelhorst aantrof, leven in een nest van een gele weidemier. Hoe de mierenkrekels zich exact aan weten te passen zonder opgemerkt worden door de mieren is nog steeds de vraag.
Afkomst
Hoe de mierenkrekels in Cuijk zijn beland is onduidelijk. De mierenkrekel komt in een groot deel van Europa voor: van Spanje en Italië in het zuiden tot Litouwen, Polen en Noord-Duitsland in het noorden. Enkele vindplaatsen in Duitsland liggen dichtbij de Nederlandse grens, maar daar het krekeltje geen vleugels heeft is het niet aan komen vliegen. Waarschijnlijker is dat het diertje via ingevoerde aarde of bouwmateriaal Cuijk is binnen gekomen.
© René Krekels
Meerdere plekken?
Nu de mierenkrekel in Cuijk is aangetroffen, is het volgens ecoloog en krekelkenner Rob Felix belangrijk om in de brede omgeving van vindplaats te speuren naar de mierenkrekel. “ Ik weet zeker dat er in deze straat meer mierenkrekels rondlopen, zeker weten !”