Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw lieveheersbeestje heeft geen vleugels

  •  
07-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
461 keer bekeken
  •  
Ongevleugeld lieveheersbeestjes adult

© Fotograaf Henk Soepenberg

Nederland heeft er een lieveheersbeestje bij: de Cynegetis impunctata , oftewel het ongevleugeld lieveheersbeestje. Een oranjebruin diertje met een duidelijk zwarte kop. Er zijn twee populaties gevonden: in Friesland en in Overijssel. Het lieveheersbeestje heeft geen vleugels en kan dus niet vliegen, dus de vraag is natuurlijk: hoe komen ze daar?

Planteneter

De lieveheersbeestjesfamilie telt wereldwijd meer dan zesduizend soorten. In Nederland leven zo'n zestig soorten, waarvan de meeste vleeseters zijn. Het ongevleugeld lieveheersbeestje is daarentegen een planteneter. Hij eet voornamelijk allerlei soorten gras.

Herkenning

Het ongevleugeld lieveheersbeestje ziet eruit als een halve bol. De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes. Met zijn bruinige kleur valt het ongevleugeld lieveheersbeestje minder op dan andere soorten uit de lieveheersbeestjesfamilie. Er is een verschil in uiterlijk tussen de populaties in Overijssel en Friesland. Dit kan erop duiden dat de twee populaties een verschillende herkomst hebben.

Eerste waarnemingen

In 2014 en 2015 werden de eerste exemplaren ontdekt in Nederland. De dieren worden vooral gezien langs oevers van rivieren en kanalen. Het lieveheersbeestje is tijdens zijn levensloop echter niet afhankelijk van water. Waarom wordt het dier dan toch alleen langs water waargenomen?

Transportproblemen

Het ongevleugeld lieveheersbeestje kan niet vliegen en heeft korte pootjes. Hij kan zich daarom lastig over grote afstanden verplaatsen. Dat de lieveheersbeestjes vooral langs water zijn gezien heeft waarschijnlijk vooral te maken met deze transportproblemen. Wellicht zijn de dieren tijdens maaiwerkzaamheden en bij hoog water over korte of langere afstanden getransporteerd.
Larve ongevleugeld lieveheersbeestje

© Larve van het ongevleugeld lieveheersbeestje. Fotograaf: Henk Soepenberg

Alle informatie, maar ook afbeeldingen en verspreidingskaarten zijn te vinden in de net uitgekomen Atlas  van lieveheersbeestjes, uitgegeven door EIS Nederland.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor