Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

New York stopt met investeren in fossiele brandstof

  •  
11-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
New York taxi

© New York, bron: pixabay

Na meer dan vijf jaar volhardend campagne voeren vanuit New Yorkers, kondigde Bill de Blasio, burgemeester van New York, aan dat de stad zal afstoten van fossiele brandstoffen en een rechtszaak heeft aangespannen tegen vijf grote fossiele brandstof bedrijven, waaronder BP en Royal Dutch Shell.

Desinvestering fossiele brandstof

De vijf grootste pensioen fondsen van de stad die samen 190 biljoen dollar waar zijn, stoppen met het investeren van ongeveer 5 miljard in fossiele brandstof bedrijven. De aankondiging van New York brengt het totale aantal wereldwijde desinvesteringen in fossiele brandstof naar 810 instellingen die goed zijn voor meer dan 6 biljoen aan activa.

“De strijd aan met fossielebrandstofbedrijven”

“New York staat op voor toekomstige generaties door de eerste grote stad in de VS te worden waar pensioenfondsen niet investeren in fossiele brandstof”, zei burgemeester de Blasio. “Tegelijkertijd gaan wij de strijd aan met fossielebrandstofbedrijven die op de hoogte waren van de effecten van de brandstof en die opzettelijk het publiek hebben misleid on hun winsten te beschermen. Terwijl het klimaat blijft verslechteren, is het aan fossiele brandstofbedrijven die ons in deze positie hebben geplaatst om de kosten te dragen om New York veiliger en veerkrachtiger te maken.

Kwetsbaar voor opkomende zee

New York wordt vanaf vandaag volgens burgemeester Blasio een hoofdstad van deze planeet in de strijd tegen klimaatverandering. “De stad is kwetsbaar voor de opkomende zee. Sinds Sandt begrijpen New Yorkers het risico, vooral voor de armsten en meest kwetsbare”, aldus Blasio.

Rechtszaak fossiele brandstofbedrijven

New York start een rechtszaak tegen de grootste investeerders in fossiele brandstof die daarmee het meest bijdragen aan de klimaatcrisis: ExxonMobil, Cevron, BP, Shell en ConocoPhillips. New York eist schadevergoedingen voor de miljarden die de stad heeft geinvesteerd om de stad voor te bereiden op de stijgende zeespiegel, stormen en hogere temperaturen. In 2012 verwoestte superstorm Sandy gemeenschappen en was het de op één na duurste storm tot nu toe een schade van meer dan 65 miljard dollar.
Bron: Fossielvrij NL
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.