Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Neem je eigen koolmees op en stuur hem in!

  •  
17-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
914 keer bekeken
  •  
koolmees_09.jpg
Koolmezen kunnen met een paar toontjes verrassend veel liedjes componeren. Geluidenverzamelaar Henk Meeuwsen is benieuwd hóeveel verschillen er te horen zijn en of er bijvoorbeeld ook regionale dialecten zijn. Hij roept alle luisteraars op om mee te doen: neem je eigen koolmees op en stuur hem in!

Janken als een baby

De koolmees is een van de eerste vogels die in de winter alweer begint met zingen. 'Roepen' doen ze het hele jaar door wel. Die verschillende roepjes zijn voor onderzoekers trouwens vaak nog interessanter dan de zang. Er zit veel meer informatie in! "In het vroege voorjaar doet een vrouwtje bijvoorbeeld de bedelroep na van de kuikens", vertelt Meeuwsen. "Daarmee test ze de mannetjes, of die wel goed reageren op het geluid van hongerige kuikens. Je moet er niet aan denken dat mensen op die manier hun partner selecteren", vindt Meeuwsen. "Als vrouwen een man kiezen door hun reactie op het geluid van een huilende baby te bekijken, zou de mensheid snel uitsterven", veronderstelt de geluidenman lachend.

200 liedjes met twee toontjes

De zang van de koolmees bestaat doorgaans maar uit twee toontjes. "Maar daarmee kun je, net als met een morse-code, toch heel veel variëren", weet Meeuwsen. Voor de  app Birdsounds Europe verzamelde Meeuwsen inmiddels 20 verschillende liedjes. Maar er moeten er veel meer zijn. Er wordt wel geroepen dat er wel 200 verschillende liedjes van de koolmees bestaan. Daarom roept Meeuwsen iedereen op om vanuit alle uithoeken die 'doodgewone' koolmezenliedjes op te nemen en op te sturen. 

Insturen kan naar vroegevogels(at)bnnvara.nl

Hoe dan?

Mail ons je zelf gehoorde koolmees!
In het algemeen geldt voor het opnemen van een natuurgeluid:
  • Neem het geluid op met je smartphone of met een recorder
  • Omschrijf waar en wanneer je de koolmees hebt gehoord
  • Vermeld je naam, adres en telefoonnummer
  • Stuur je geluid via de mail naar vroegevogels(at)bnnvara.nl
  • Vul als onderwerp ‘KOOLMEES’ in
  • Wanneer je jouw geluid instuurt ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden en de fotocode.
Tips voor het opnemen van natuurgeluiden
Henk Meeuwsen neemt al jaren natuurgeluiden op en was de geluidsman voor de Nieuwe Wildernis film. Hij geeft de volgende tips:

1. Download een app voor geluidsopname , bijvoorbeeld een voicerecorder of een andere opname app. In de winkels voor Android, Windows en Apple zijn vele gratis apps te vinden.
2. Test de app voordat je op pad gaat. Kijk hierbij ook goed waar de microfoon zich bevindt op je telefoon.
3. Zoek locaties waarvan je weet dat veel vogels of andere dieren zich verzamelen en laat je telefoon gewoon eens liggen terwijl die opneemt. Vergeet niet de telefoon op stilte-modus te zetten.
4. Pas op met wind in de microfoon. Dit kan een hele opname verknallen.
5. Sta stil en pas op voor contactgeluid. Als je de telefoon in de hand hebt en opneemt, sta dan zo stil mogelijk. Let ook op omgevingsgeluiden.
6. Tijdstip, ga 's ochtend vroege of aan het eind van de dag op stap

Meer over:

koolmees
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor