Elke zomer trekt het zee-ijs rond de Noordpool zich terug. Door de verandering van het klimaat gaat dit de laatste jaren harder dan ooit. Sterker nog, de wateren rond de Noordpool zijn zomers ineens deels bevaarbaar, met alle gevolgen van dien. De voorspelling is dat rond 2050 het zee-ijs helemaal is verdwenen gedurende de zomermaanden.
Bekende zeehonden
Drie Nederlandse onderzoekers proberen erachter te komen wat de gevolgen zijn van dat smeltende ijs voor de miljoenen zeehonden in het gebied. En daarbij gebruiken ze de Nederlandse zeehond (zowel de gewone- als de grijze zeehond) als model. Met het verdwijnen van het zee-ijs verdwijnt ook een belangrijke habitat van deze dieren.
In de Noordpool leven naast de ons bekende gewone zeehond, ook andere soorten zoals de walrus, de baardrob, de ringelrob, de klapmuts, de zadelrob, en de bandrob. De onderzoekers zijn Wolf Mooij van het NIOO-KNAW en Geert Aarts en Sophie Brasseur, beiden van Wageningen Marine Research.
Modelsoort
Waarom staan de gewone en de grijze zeehond model? Omdat ze behoren tot de best onderzochte zeehondensoorten ter wereld. Al meer dan twintig jaar werken Nederlanders aan deze soorten, die voorkomen in zowel de Noordzee als de Waddenzee. Kortom er is veel data.
Sommige soorten komen in het noordpoolgebied massaal voor. Zo leven er alleen al zo’n 7,5 miljoen zadelrobben. Ter vergelijking; in de hele internationale Waddenzee leven zo’n 40 tot 50 duizend gewone zeehonden. Dat verschil komt door de hoeveelheid voedingsstoffen in het water, en doordat het noordpoolgebied zo'n enorm oppervlak bestrijkt.
Op het strand nemen de Nederlandse model-zeehonden regelmatig een vreemde houding aan. Benieuwd? Bekijk de fotoserie
Zeehonden in grappige posities
.