Een geel landschap van dotterbloemen in een weidevogelgebied
© kramerd
De bodemtemperatuur in het agrarisch landelijk gebied van Nederland is in de afgelopen veertig jaar gemiddeld met 1,5 graad Celsius toegenomen. Dat blijkt uit inventariserend onderzoek van Wageningen University & Research.
Als het gaat over de opwarming van de aarde, hebben we het vaak over de stijging van de luchttemperatuur. Maar als de luchttemperatuur stijgt, dan slaat de bodem ook een deel van die warmte op.
De onderzoekers hebben de bodemtemperatuur op vier KNMI-locaties over de afgelopen veertig jaar geïnventariseerd. Daaruit bleek dat de temperatuur met 1,2 tot 1,8 graad Celsius is gestegen.
“De verwachting is dat de bodem sterk kan uitdrogen in gebieden met weinig vegetatie, zoals heidevelden, duinen en zandverstuivingen,” legt bodemonderzoeker Guido Bakema uit. “Daardoor kan de bodemtemperatuur veel sterker stijgen dan de gemiddelde luchttemperatuur. Zo krijg je een natuurlijk gevormd hitte-eiland.” Dat is een gebied waar de temperatuur gemiddeld hoger ligt dan de omgeving.
Een hogere bodemtemperatuur heeft invloed op allerlei bodemprocessen en de groei van planten. Maar het is nooit de enige factor die een rol speelt. Verzuring en waterbeschikbaarheid hebben bijvoorbeeld ook veel invloed.
Later dit jaar wordt het bodemonderzoek voortgezet. “We gaan onder andere kijken naar de toekomstige verdere stijging van de bodemtemperatuur, en de manier waarop de natuur zich daar al dan niet op kan aanpassen”, aldus Bakema.
Bron: Wageningen Environmental Research, Wageningen University & Research, Nature Today
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.