Hij werd in Gouda geboren maar beheert sinds drie jaar een prachtig natuurgebied in het noorden van Bolivia. De 33 jarige ecoloog Tjalle Boorsma leidt daar een natuurbehoudproject dat de blauwkeelara beschermt. De organisatie waar Tjalle voor werkt, Armonia, beheert (met steun van IUCN NL) een reservaat waar de ara’s veilig kunnen slapen en foerageren.
Zeldzaam
De blauwkeelara is, met ongeveer 250-300 exemplaren, een van de meest zeldzame papegaaiensoorten op aarde. Hij komt slechts op één plek ter wereld voor, in het noordelijke deel van de Boliviaanse savanne. In de jaren 80 werd er gedacht dat hij was uitgestorven. Een van de oorzaken is de handel in de ara’s voor huisdieren en voor zijn veren. De veren werden gebruikt in traditionele verentooien van de inheemse bevolking. Om te zorgen dat papegaaien niet langer als verentooi eindigen, zette de Armonia, een project rond alternatieve veren op. Er werd een wedstrijd georganiseerd: wie ontwerpt de mooiste hoofdtooi van palmbladeren en stof? Bij een recente telling tijdens een grote ceremonie had van de 500 dansers 90 procent een tooi van alternatieve veren op.
Veehouderij
Heden ten dage vormt de veehouderij de grootste bedreiging van de blauwkeelara. Vandaar dat Tjalle Boorsma bezig is om tot een samenwerking te komen met de veehouders: "Die krijgen een beloning als ze op een duurzamere manier koeien gaan houden en hun grasland niet meer afbranden. Daar profiteren, behalve de blauwkeelara, ook talloze andere soorten van.''