Dat er in ons land geen bananenbomen groeien en we geen kokosnoten uit palmen kunnen plukken, weten we wel. Maar dat door de opwarming van de aarde Nederland in de toekomst ongeschikt zal zijn voor bijna 500 inheemse plantensoorten is wel even schrikken. Wieger Wamelink van de universiteit Wageningen deed onderzoek naar het effect van het veranderende klimaat op onze Europese planten.
Temperatuurstijging
Bij een verdere temperatuurstijging van drie graden zou Nederland voor bijna 500 plantensoorten te warm worden. Hieronder zijn 180 Rode Lijstsoorten. Soorten die zouden kunnen verdwijnen zijn de bosaardbei, kruisbladgentiaan en de rijspes. De andere kant van de medaille is dat Nederland in de toekomst geschikt zal zijn voor wel 1000 zuidelijke soorten. Het is echter de vraag of die soorten uit het zuiden ook echt allemaal gaan komen. Sommige soorten kunnen via zaad slechts centimeters tot meters per jaar afleggen. Zij zullen Nederland waarschijnlijk nooit bereiken. En dan moeten de omstandigheden ook nog geschikt zijn, zoals de juiste zuurgraad van de bodem, de juiste grondwaterstand en goede nutriëntenbeschikbaarheid.
Grote vraag
De onderzoekers van de WUR hebben de temperatuurranges waarbinnen plantensoorten voor kunnen komen, bepaald voor meer dan 6000 Europese plantensoorten. Daaronder bevinden zich ruim 1200 soorten die ook in Nederland voorkomen. Hiervan komt ruim veertig procent onder druk te staan door de warmte. De grote vraag zal in de toekomst worden of we die koudeminnende soorten kunnen behouden en of we ons überhaupt wel moeten inspannen om deze soorten te behouden.