Na Zweden, Verenigd Koninkrijk en Denemarken staat Nederland op nummer 6 van de lijst van de grootste Europese overbevissers. Europese landen hebben nog tot 2020 om hier een einde aan te maken. Om die reden roept Our Fish de Nederlandse minister van Visserij Carola Schouten op om dit jaar de overbevissing definitief te stoppen.
Op dinsdag 12 februari werd de ranglijst van overbevissers gepubliceerd door de
New Economics Foundation
. In het rapport te zien welke Europese lidstaten hun vissers toestaan om ook dit jaar 312.000 ton aan vis te vangen. Dit is ver boven de quota die Europese wetenschappers als duurzaam adviseren.
13,5% boven advies
In 2018 heeft Minister Schouten onderhandeld dat de vissers in Nederland 13,5% boven wetenschappelijk advies weg mogen vangen. Daarmee staat ze overbevissing door Nederland toe. Dat komt neer op 31.910 ton vis die eigenlijk ongemoeid zou moeten blijven.
“Nederland weet al vijf jaar dat de deadline tegen overbevissing in 2020 eraan komt en zorgt er met dit beleid alleen maar voor dat in dit laatste jaar reuzenstappen moeten worden gemaakt om de deadline alsnog te behalen” aldus Sharon Becker, Campagnecoördinator van Our Fish Nederland. “Voor veel vissoorten in de Nederlandse Noordzee moet er dit laatste jaar wel bescherming komen”.
Naast de kwetsbare soorten die als bijvangst gelden, staan er slecht voor (zoals zeebaars en kabeljauw). Ook de commerciële visbestanden als schol en haring (die het normaal goed doen) hadden dit jaar lagere quota nodig. Maar toch wil Nederland 32% boven het wetenschappelijk advies voor Noordzeeharing vangen en 25% boven het geadviseerde kabeljauwquotum van 29.437 ton.
Slechte uitkomst
Aan het eind van ieder jaar komen alle Europese Visserijministers bijeen in het Noorse Bergen en in Brussel, om te bepalen hoeveel er van ieder visbestand er het jaar daarop mag worden weggevangen. Our Fish zag vorig jaar de slechtste uitkomst sinds tijden: nog nooit werd bij het vaststellen van de visquota zo vaak het wetenschappelijke vangstadvies overschreden.
“Alleen als we overbevissing stoppen kunnen vispopulaties zich herstellen en kan op de lange termijn de gezondheid van het mariene ecosysteem nog veilig worden gesteld. Daarom moeten Europese visserijministers dit jaar wel leiderschap tonen. Ook onze Nederlandse minister Carola Schouten”, aldus Sharon Becker.