© Fotograaf: ChrisRuijter.
Natuurbeschermingsorganisatie RAVON wil ook dit jaar weer weten hoeveel dril de bruine kikkers in ons land produceren. Die horen bij de eerste amfibieën die de lente in de bol krijgen door hun eerste 'voorjaarsconcerten' te geven. Daarom roept de organisatie iedereen op vanaf vandaag in sloten en vijvers te kijken hoeveel klompen met kikkers in spe daar ronddrijven en die aantallen dan te melden via Tuintelling.nl.
In de winter hebben de amfibieën overwinterd op een beschut, vorstvrij plekje in de tuin of in de het water. Wanneer het voorjaar aanbreekt, zijn bruine kikkers niet meer te houden. De mannen zitten al vroeg in het water, klaar voor de voortplanting. Om de vrouwtjes naar het water te lokken, kwaken de heren er lustig op los.
Alle eitjes apart tellen, daar is volgens Ravon natuurlijk geen beginnen aan. Je telt het aantal eiklompen in je vijver, dus niet alle individuele eieren. Een klomp bevat gemiddeld 1500 eitjes. De hoeveelheid klompen geeft een redelijk beeld van het aantal voortplantende vrouwtjes: vermenigvuldig de hoeveelheid klompen met twee (mannetjes tellen ook mee) en je hebt de kikkerstand.
De telling is al vaker geweest, maar dan meestal eerder in het jaar. De keuze voor de data hangt af van de weersomstandigheden. Die zijn dit jaar nu pas goed genoeg, aldus Raymond Creemers van RAVON. In zijn eigen vijvertje zag en hoorde hij al de eerste voorbereidingen, vertelt hij hoopvol. Mannelijke kikkers op vrijerspootjes maken een zacht brommend geluid, althans de bruine. De groene zijn in staat van opwinding grotere lawaaimakers, maar deze exemplaren hebben de kop nog niet naar nageslacht staan.
Kikkervrouwtjes die zich ontvankelijk toonden voor de avances, zetten al na een paar dagen eitjes af. Jonge kikkervrouwtjes leggen minder eitjes dan de oudere. De productie hangt namelijk af van de omvang van de moeder en die neemt tijdens het leven toe. Lang niet alle eitjes leveren uiteindelijk ook een nieuw kikkertje op. De meeste eitjes worden opgegeten, maar er blijven er volgens Creemers gemakkelijk genoeg over.
De telling duurt de gehele voortplantingsperiode van de bruine kikker (tot 26 maart). Verse eiklompen van enkele dagen oud zijn goed individueel te onderscheiden. Ze worden in groepen afgezet, meestal binnen één of twee dagen en allemaal tegelijk. Vaak zijn ze te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever.
Bron: ANP, RAVON
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.