Het is hoog tijd dat een van de meest doodgewone planten van Nederland eens flink in het zonnetje wordt gezet. Althans volgens de initiatiefnemers van de eerste Nationale Dag van de Paardenbloem, zondag 26 april. Vanwege het corona-virus wordt deze dag vooral online gevierd. Volgens paardenbloem-expert Karst Meijer, van het Herbarium Frisicum, gaat het niet goed met de plant. Verschillende soorten paardenbloemen gaan in Nederland achteruit. Meijer is een van de initiatiefnemers van de ‘Dag’. In Vroege Vogels hield hij twee jaar geleden al een pleidooi voor de opwaardering van de paardenbloem.
Eindelijk statiegeld op kleine flesjes
Meer dan twintig jaar werd er stevig over gediscussieerd. Maar nu komt het er dan. Op 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Die afspraak heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu gemaakt met het verpakkend bedrijfsleven. Per flesje wordt dan 15 cent gerekend aan statiegeld. Het doel van de maatregel is om de hoeveelheid zwerfafval flink te verminderen. Jaarlijks verdwijnen nu nog zo’n 100 miljoen kleine plastic flesjes in het milieu. In Vroege Vogels een gesprek met de staatssecretaris.
Fenolijn 035-6711338
Koekoeken, ringslangen, gierzwaluwen, smaragdlandsprietmotten en de eerste veenmol. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder ook nog de eerste wespendief, tapuiten op Ameland, vuurjuffers en heel veel nachtegalen. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.
Soundscape: virtuele wandeling langs kust, wad en duin
De afgelopen weken heeft Henny Radstaak wekelijks een soundscape in elkaar gezet. In zijn zolderstudio monteerde hij een geluidsportret. Telkens een virtuele wandeling door een bepaald gebied. Deze keer voorlopig de laatste aflevering: een wandeling langs kust, wad en duin. De natuurgeluiden zijn ook als podcast te beluisteren onder de titel Vroege Vogels in 30 minuten. Dat kan via Spotify, je podcast-app of via NPO Radio 1.
Vijf miljard voor aanpak stikstofproblematiek
Vijf miljard euro wordt er door het kabinet uitgetrokken voor de stikstofaanpak. Zo gaat er 3 miljard euro per jaar naar herstel en versterking van de natuur. 200 miljoen gaat er per jaar naar onder andere schonere technologieën, ander veevoer en naar financiële regelingen voor boeren die willen stoppen. Hierdoor wil het kabinet bereiken dat de stikstofneerslag in 2030 in de helft van Natura 2000-gebieden onder de kritische waarde ligt. Boven die waarde heeft de neerslag van stikstof negatieve effecten op de gevoelige natuur. Om de uitstoot in zeker de helft van het oppervlakte van de gevoelige natuurgebieden onder die grens te krijgen, moet de stikstofneerslag met zo'n 255 mol per hectare omlaag in 2030.
Of deze plannen de natuur zullen helpen bespreekt Vroege Vogels radio met professor Geert de Snoo, directeur van het Nederlands Instituut voor ecologie, Alex Datema voorzitter van BoerenNatuur en Johan Vollenbroek, voorzitter van de milieuorganisatie MOB.
Natuurmonologen
Boswachters, onderzoekers, Vroege Vogels verslaggevers en anderen gaan in hun eentje de natuur in om een monoloog op te nemen. Gewoon met hun telefoon. Zondag komt er een hoop voorbij in het verslag vanuit de Biesbosch van boswachter Thomas van der Es. Hoe gaat het met de visarenden in het natuurgebied? Maria Fennis, die de moestuin beheert bij het Naardermeer vertelt alles over het belang van ‘randen’, zowel in de moestuin als daarbuiten. En tot slot laat boswachter en fenolijnbeller Hans Gartner ons zien wie de duizenden kleine holletjes hebben gemaakt, in de dijk bij het Lauwersmeer.