Buxusmotten, bladluizen, zevenblad en Japanse duizendknoop zijn soorten die wij liever niet in de tuin zien. Velen zien ze zelfs als een plaag. Maar hoe krijg je die op een natuurvriendelijke manier je tuin uit? De Koninklijke Nederlandse Plantenziektenkundige Vereniging, de KNPV belegde onlangs een bijeenkomst over plaagsoorten en de bestrijding. Willem Jan de Kogel van de KNPV heeft een paar natuurvriendelijke oplossingen.
Inrichting van je tuin
Heb je zandgrond of kleigrond? Staan de planten in de schaduw of de hele dag in de zon? Kies planten die het goed doen op de grond in je tuin. Plant die vervolgens op de plek waar ze voldoende zon krijgen dan zorg je er voor dat de planten gezonder zijn. Ze zijn dan beter bestemd tegen verschillende plagen.
Zorg voor variatie
Als je meer verschillende planten in je tuin zet, heb je minder kans op plaagsoorten. Als je bijvoorbeeld dertig meter buxushaag rond je tuin hebt, dan kan de buxusmot de haag sneller vinden. Hij heeft dan genoeg te eten en genoeg plek om zich voort te planten. Heb je daarentegen maar een buxusbol met nog tien andere planten in je tuin, dan is het voor de buxusmot veel lastiger. De mot heeft minder te eten en minder plek om zich voort te planten.
Natuurlijke vijanden
Zorg dat je veel dieren in je tuin hebt die zich graag te goed doen aan de plagen, zoals vogels, egels en wormen. Deze natuurlijke vijanden noemt Willem Jan de Kogel dan ook liever ‘natuurlijk vrienden’. Je kunt ze immers maar beter te vriend houden. Dit doe je door strooisel neer te leggen in de tuin of wat 'slordiger' om te gaan met de bladeren. Gebruik vooral iets minder vaak de bladblazer, of gewoon helemaal niet zoals de
Vogelbescherming Nederland
aanraadt. In de winter vinden deze natuurlijke vrienden daardoor beter een schuilplek zodat ze je in de zomer kunnen helpen met de natuurlijke bestrijding van plaagsoorten.