Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plant heeft natuurlijke bescherming tegen bladluis

  •  
05-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
bladluis

© bladluis, fotograaf: bruinkikker

Onderzoeker Karen Kloth heeft een natuurlijke manier gevonden waarop planten zich verdedigen tegen bladluis. Dit deed zij in samenwerking met Wageningen University en Umea University Zweden. De vondst kan helpen om het gebruik van chemische gewasbescherming verder terug te dringen. 
Karen Kloth deed voor haar promotie onderzoek naar het gedrag van bladluizen op planten van de zandraket met kleine genetische verschillen. Voor het onderzoek is een speciaal videoplatform ontwikkeld waarbij videocamera’s en software alle bewegingen van de luis registreren. Uit het onderzoek blijkt dat de bladluis op sommige planten korte prikjes maakt en minder lang het suikerrijke sap kan opnemen.  

Eiwit blokkeert sap opname

Dit gedrag van de luizen hangt samen met een bepaald gen van de plant. Dat codeert voor een niet eerder bekend eiwit. Experimenten wezen uit dat dit eiwit als een dunne film over de vaten zit waarin de plant zijn suikersap transporteert. De onderzoekers vermoeden dat het eiwit een verstopping veroorzaakt in de priksnuit van de bladluis en zo het voedselkanaal verstopt. Vooral als het warm was maakten de planten meer eiwit aan en waren de effecten groot. Ook produceren de planten met het eiwit meer zaden in warme omstandigheden dan planten zonder het eiwit. 

Minder insecticide nodig

De resultaten zijn erg interessant voor plantenverdelingsbedrijven die betere gewassen proberen te ontwikkelen. Door planten te kweken met meer van dit eiwit hoeft er minder insecticiden gebruikt te worden en hebben de gewassen ook nog eens een betere opbrengt bij hoge temperaturen. Dit is met het oog op de toekomst en de klimaatsveranderingen een relevante bijkomstigheid. Door dit onderzoek liggen er op termijn mogelijk meer duurzame groenten en fruit in de winkelschappen.  
Bladluis - Karen Kloth Wageningen University & Research, Umea University Zweden
Bron: Wageningen University & Research
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor