Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurkwaliteit in Nederland is ‘onverminderd zorgelijk’

  •  
19-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
alde_feanen

Het beeld van de natuurkwaliteit in Nederland is "onverminderd zorgelijk", stelt demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) dinsdag in een voortgangsrapportage. Daarin staat beschreven in hoeverre het lukt om in 2013 gemaakte afspraken na te komen over het herstellen van de biodiversiteit in Nederland.

In dat Natuurpact werd ook afgesproken dat meer mensen betrokken moeten worden bij het belang van natuur. Het doel is om in 2027 ruim 80.000 hectare nieuwe natuur te hebben gerealiseerd.

80.000 hectare nieuwe natuur in 2027

Uit de rapportage blijkt dat vorig jaar 2944 hectare nieuwe natuur is ingericht, ongeveer 1000 hectare meer dan in 2021. "Dat is uiteraard verheugend", aldus Van der Wal, "maar het tempo van de inrichting is nog steeds te laag om de overeengekomen 80.000 hectare in 2027 te realiseren".

Zij zegt dat provincies haar hebben laten weten zich "ten volle in te zetten" om de ambitie voor 2027 waar te maken. Maar de bewindsvrouw sluit niet uit dat er na dat jaar nog "een beperkte restopgave" zal zijn, ofwel dat het doel niet helemaal wordt gehaald. Sinds 1 januari 2011 is 48.511 hectare nieuwe natuur ingericht, 61 procent van het einddoel.

Voortgangsrapportage

Wat betreft de natuurkwaliteit schrijft de minister dat 90 procent van de habitattypen in Nederland "in ongunstige staat verkeren". Dat geldt ook voor driekwart van de zogenoemde habitatrichtlijnsoorten, waaronder dieren vallen als de bever, de kleine modderkruiper, de zalm en de gewone en grijze zeehond.

Het is de negende keer dat een voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer is gestuurd. "In 2022 zijn weer stappen gezet voor nieuwe natuur en natuurkwaliteit, maar versnelling blijft nodig om de natuurdoelen te halen", is de conclusie van de minister.

Zorgen om Fries Nationaal Park

Het gaat bijvoorbeeld steeds slechter met een van de grootste natuurgebieden van Friesland, Nationaal Park De Alde Feanen. Daarvoor waarschuwt ook de Ecologische Autoriteit (EA). Volgens een dinsdag verschenen rapport van de groene instantie zijn snel maatregelen nodig om het bekende moerasgebied te behouden.

"Door met name overbelasting met stikstof en problemen met het watersysteem zijn habitats en leefgebieden verslechterd en zijn kenmerkende soorten afgenomen of bijna verdwenen", waarschuwt de EA. Met het huidige provinciale beleid worden de natuurdoelen niet gehaald volgens de experts van de autoriteit. Ook in een ander beschermd Fries natuurgebied, Rottige Meenthe & Brandemeer, is volgens het advies snel actie nodig.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor