Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurherstel op de Peelrandbreuk

  •  
04-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
255 keer bekeken
  •  
ErnestdeGroot_HennyBrinkhof

© foto: Henny Radstaak

De overheid richt zich bij de verdeling van nieuwe als natuur bestempelde gebieden betreft steeds meer op particulieren. Zo kan het dat bioloog Henny Brinkhof (rechts op de foto) van de provincie Noord-Brabant 10 hectare voormalige landbouwgrond bij Uden in bezit heeft gekregen.

Blauwgrasland

 Omdat er in Nederland van de ooit 100.000 hectare blauwgrasland, met bijzondere planten en orchideeën, nog maar 30 hectare over is, wil hij de voormalige maisgrond omvormen tot nieuw blauwgrasland. Omdat zijn gebied precies op de Peelrandbreuk ligt, komt er van nature een hoge grondwaterstand waar veel ijzer in zit, en dat is weer belangrijk voor de soorten van blauwgrasland. En daar speelt Ernest de Groot (links) weer een belangrijke rol in namens het Waterschap Aa en Maas.

Peelrandbreuk

De Peelrandbreuk vormt de overgang tussen de Peelhorst en de lager gelegen Centrale Slenk. Hij ontstond zo’n 25 miljoen jaar geleden, maar zorgt af en toe nog steeds voor verschuivingen en aardbevingen, zoals in 1992 in Roermond. Grondwater stroomt van hoog naar laag, maar op het breukvlak wordt de doorstroming bemoeilijkt door lagen die niet waterdoorlatend zijn, waardoor het ter plekke naar boven stroomt en als kwel aan de oppervlakte verschijnt. De hoger gelegen gronden zijn dus nat en de lager gelegen gronden droog. Deze bijzondere vorm van kwel heet wijst.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.