De azuurwaterjuffer is de meest getelde libel v
© Brochard
Libellen in het najaar, en de beste internationale natuurboeken van dit moment. Hier vind je alle overige onderwerpen in de uitzending van 20 oktober 2024.
Luister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:11:00 - Eeuwig Landschap
00:47:00 - Libellenlarven
01:21:40 - Kangoeroejacht
01:44:55 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk
02:04:25 - Zaadverspreidingscrisis Intro
02:08:40 - Zaadverspreidingscrisis Vervolg
02:20:55 - Zeevogeltrek
Jac. P Thijsse mag dan bekend staan als de man die begin vorige eeuw de natuur bij een groot publiek onder de aandacht bracht, maar er was in die tijd een collega-onderwijzer die dat ook deed: Eli Heimans. Heimans kwam begin vorige eeuw in het Zuid-Limburgse landschap en raakte betoverd door de schoonheid ervan. Dat leidde tot zijn boek ‘Uit ons Krijtland’, dat in 1911 uitkwam. Nu, anno 2024, treden Wim Huijser en Jeroen Bosch in de voetsporen van Heimans met hun zojuist verschenen boek ‘Eeuwig landschap’. Verslaggever Henny Radstaak loopt met hen in de buurt van Epen, waar ook de Heijmans-groeve ligt.
De wereld van zeevogels is voor veel mensen een grote onbekende. Maar als je er íets van mee wil maken, is dit de ideale tijd. Op dit moment migreren namelijk talloze zeevogels door de Noordzee. Maar wil je ze van dichtbij zien? Dan moet je het ruime sop kiezen! Excursieleider Martijn Bot neemt verslaggever Gert Elbertsen mee met een dagje zeevogels kijken.
Mocht je nou een mooie verrekijker willen winnen? Bijvoorbeeld om zeevogels te kijken? Doe dan onze vogeltrekquiz en maak kans!
Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Binneneiland’ van Josephine Johnson (uitgeverij Van Oorschot) en ‘Leven op aarde’ van Peter Godfrey-Smith (uitgeverij Spectrum).
Natuurboeken in de Artis Bibliotheek
© Alexander Reeuwijk
Als je geluk hebt zie je er soms nu nog een vliegen maar echt libellentijd is het niet meer. De fantastische felle kleuren hebben plaatsgemaakt voor de schutkleuren van de libellenlarven die goed verstopt in het water leven. Verslaggever Merlijn Schneiders gaat samen met libellenlarven deskundige Christophe Brochard op zoektocht in Groningen.
Een delegatie van Australische Aboriginals spreekt maandag met Tweede Kamerleden over de jacht en de handel in kangoeroes. Het gesprek met is o.a. met politici, filmmakers en wetenschappers en gaat over de impact van de EU-import van kangoeroe-vlees en huiden. De Aboriginals willen op deze manier aandacht vragen voor de wrede behandeling van kangoeroes in Australië en voor de rol die Nederland hierbij speelt. Dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection roept op tot een verbod op de import en verkoop van kangoeroeproducten in Nederland.
© Foto: pixabay
Meer dan 33% van de dieren in Europa die zaden verspreiden staan op de Rode Lijst als bedreigd of kwetsbaar. En dat is slecht nieuws vinden Britse en Portugese biologen. In het wetenschappelijk tijdschrift Science schrijven ze dat er een Europese zaadverspreidingscrisis in de maak is. Zo'n 30% van de plantensoorten heeft het meeste last van de afname van verspreiders.
Eikel van een zomereik
© Fotograaf janjoost
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.