Voor verslaggever Henny Radstaak is het trillende liedje van de veldleeuwerik hét ultieme voorjaarsgeluid. Langzaam verticaal naar boven klimmend laat deze weidevogel z’n lied horen, vaak tot wel drie tot vier minuten onafgebroken. Afgelopen week was het alweer zover. Na een week vorst, ijs en sneeuw waren de veldleeuweriken tot grote vreugde van Henny alweer massaal te horen in de Biesbosch.
Groene boeken met Alexander Reeuwijk
Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Dagboek van een natuurjongen’ van Dara McAnulty en ‘De sneeuwpanter’ van Sylvain Tesson.
Titel: De sneeuwpanter
Auteur: Sylvain Tesson
Uitgeverij: Arbeiderspers
Reeds verschenen
Titel: Dagboek van een natuurjongen
Auteur: Dara McAnulty
Uitgeverij: Balans
Reeds verschenen
Alexander_Reeuwijk
© Alexander Reeuwijk. Foto: Henny Radstaak
Hoopheggen: prikkeldraad eruit, heg erin!
Zoveel mogelijk heggen aanplanten in het agrarische buitengebied, dat is het doel van de Stichting Hoopheggen. Met het planten van o.a. meidoorn, sleedoorn, gelderse roos en haagbeuk wil Hoopheggen de biodiversiteit op het platteland weer vergroten. De Achterhoek en Twente stonden vroeger bekend om het coulisselandschap, maar veel heggen hebben in de loop van de tijd plaatsgemaakt voor prikkeldraad: voor boeren veel makkelijker in het onderhoud. Maar nu is er dus weer een beweging terug. Aan het einde van dit plantseizoen, half maart 2021, denkt de
Stichting Hoopheggen zo’n 18 kilometer heg te hebben teruggebracht.
Jet Nieboer en Jantine Schinkelshoek van Stichting Hoopheggen
© Henny Radstaak
Verondieping Nieuwe Waterweg
150 jaar geleden werd de Nieuwe Waterweg gegraven om de haven van Rotterdam bereikbaar te houden. Drie meter diep, maar inmiddels is dat 16 meter geworden. En dat zorgt voor problemen, zoals verzilting en gebrek aan natuur. Han Meyer van de TU Delft, Ark Natuurontwikkeling en het Wereldnatuurfonds bedachten een oplossing voor deze problemen: verondieping.
Impressie van de Nieuwe waterweg na verondieping
© Han Meyer, TU Delft
Texel als eerste eiland plastic smart?
Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekende burgemeester Michiel Uitdehaag begin 2021 de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en de vrijwilligersorganisatie Stichting TexelPlastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken.
© Bron: Pixabay
Wat hoor ik hier?
Wij vroegen onze luisteraars en volgers op social media: als je nou niet precies weet welke vogels er nu in je tuin te horen zijn, ze zitten allemaal door elkaar te kwetteren, maak dat een opname, stuur het ons op en wij geven uitsluitsel.Deze week geeft Ruud van Beusekom van de Vogelbescherming uitsluitsel. Hij vertelt over de zanglijster die zijn zang herhaalt en over de roodborstvrouwtjes die nu stoppen na de hele winter gezongen te hebben. Je kunt blijven insturen, dan laten wij de geluiden horen aan deskundigen !
Roodborst
© Rob Buiter
Fenolijn
Nog nooit is er in een week tijd zoveel gebeld met de fenolijn. Bijna 400 luisteraars hebben hun natuurwaarnemingen gedeeld via het antwoordapparaat van de natuur. Met heel veel meldingen over trekkende kraanvogels, bloeiende narcissen en zingende voorjaarsvogels. De waarneming, die deze week het vaakst is doorgegeven, is dat van de eerste vliegende citroenvlinder. Meer dan 100 luisteraars belden hiervoor de fenolijn. Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is
035-6711338).
Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.