De prachtige natuur rond de zeven heuvelen is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Zo’n 150.000 jaar geleden trok vanuit Scandinavië een dik pak landijs over Nederland. IJstongen bedekten de helft van het land. Het ijs stuwde de grond met zand en grind voor zicht uit en omhoog. Zo ontstond hier rondom Nijmegen een stuwwal, een soort heuvelgebied.
Hoge heuvels en bossen
Dit heuvelgebied ligt er nog altijd en door de jaren heen is het begroeid geraakt met bos. De bossen op de Duivelsberg liggen op bijna 76 meter boven zeespiegel en het Groesbeekse Bos is op sommige plekken meer dan 80 meter hoog. De hoge stuwwal vormt een U-vormige bocht met daarlangs een prachtig dal. Dat dal staat bekend staat als het ‘Bekken van Groesbeek’ waarin het bijzondere moerasgebied De Bruuk ligt.
Het water van de stuwwal
Overal op de Duivelsberg stromen bronnen en ontspringen beken. Het regenwater dat op de berg valt trekt de grond in. Op sommige plekken is de ondergrond in de berg te hard en kan het water niet dieper de grond in. Daar komt het water weer de grond uit en vormt een bron. Dat gebeurt op de Duivelsberg op een vijftal plekken. Wanneer het water uit verschillende bronnen samenkomt, vormt dat een beek.
Bron- en beekplantjes
Omdat het water eerst onder de grond heeft gezeten voordat het in de bronkop naar boven komt, heeft het veel mineralen uit de grond kunnen meenemen. Dankzij die mineralen groeien bijzondere planten rondom het bronwater. Zoals bijvoorbeeld het zeldzame goudveil. Dit plantje heeft tijdens de bloeiperiode een goudgele kleur en komt alleen voor bij bronnen en beekjes. Ook dubbelloof, een varen die op de Rode Lijst staat, groeit in de buurt van deze beken.
Vroege Vogels TV over de stuwwal van Groesbeek is vrijdag 20 augustus 2021 om 19:50 te zien op NPO 2!