Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Advies aan distributiecentra: 'Investeer in zonnestroom'

  •  
22-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
265 keer bekeken
  •  
Zonnepanelen

Zonnepanelen

© Pixabay

De totale dakoppervlakte van alle distributiecentra in Nederland zou genoeg groene stroom kunnen opwekken om de helft van al het Nederlands vrachtvervoer aan te drijven. Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie Natuur & Milieu. Met de daken van utiliteitsgebouwen erbij kan zelfs worden voldaan aan de volledige energiebehoefte.

Urgentie

Volgens de organisatie doen bedrijven er verstandig aan om het opwekken van energie en de overstap op elektrische vrachtwagens tegelijk aan te pakken. Juist de combinatie van het opwekken van stroom en eigen gebruik heeft grote potentie.

Nu laten bedrijven volgens Natuur & Milieu hierin nog veel kansen liggen. Ze voelen "niet altijd de urgentie" of lopen tegen praktische problemen aan, schrijft de milieuorganisatie in het rapport. Van de bedrijfsdaken met een oppervlakte boven de 1000 vierkante meter was begin vorig jaar nog 88 procent leeg. Deze daken bieden dus nog ruimte voor het opwekken van een substantiële hoeveelheid duurzame energie.

Zero-emissiezones

De organisatie wijst erop dat steeds meer gemeenten zogeheten zero-emissiezones aankondigen. Dit zijn gebieden waarin auto’s, vrachtwagens en bussen alleen nog welkom zijn als ze op elektriciteit of waterstof rijden. Zo komen er minder schadelijke stoffen in de lucht. Vanaf 2025 zullen tientallen stadscentra bevoorraad worden met enkel schone voertuigen. De stroom die hiervoor nodig is, kunnen bedrijven volgens de berekeningen van Natuur & Milieu dus grotendeels zelf opwekken.

Bijkomend voordeel van zonnestroom opwekken bij distributiecentra is dat de elektriciteitsnetten ontlast worden. Het Nederlandse elektriciteitsnet loopt nu al op veel plaatsen tegen zijn grenzen aan. Daardoor kan groene stroom niet meer overal aan het net worden geleverd. Dit probleem doet zich niet voor als de stroom ter plekke wordt gebruikt.

Om bedrijven te steunen in hun weg naar zonnestroom, gaat Natuur & Milieu ook in gesprek met de lokale overheden. “Zij moeten hun regierol oppakken,” zegt directeur Programma’s Rob van Tilburg. “De landelijke politiek kan het gebruik van zelfopgewekte energie stimuleren met financiële prikkels voor iedereen die producten en diensten hiervoor wil aanbieden.”

Bron: ANP en Natuur & Milieu

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.