Op ons Forum kregen we onderstaande vraag:
Fryske Gea besteedde onlangs aandacht aan de wilde kievitsbloem in Friesland. Deze schijnt zeer zeldzaam. In mijn tuin komen elk jaar 2 tot 3 bloemen boven. Ik ben geen deskundige. Kan iemand mij zeggen wat het verschil is, en hoe ik het kan onderscheiden?
Omdat we het antwoord niet wisten zijn we bij dé plantendeskundige Baudewijn Odé van Floron te rade gegaan. Zijn antwoord is verrassend:
De in tuinen aanwezige kievitsbloem is meestal dezelfde soort die (zeldzaam) in de Nederlandse natuur voorkomt. Ze zijn feitelijk niet te onderscheiden, want kwekers hebben de planten ooit uit het wild geoogst. Anders dan bij veel andere tuinplanten is daarbij de wilde vorm behouden. Zelfs de gekweekte witte vormen van de kievitsbloem kom je ook in de natuur wel eens tegen. Kievitsbloem is een plant van natte graslanden in de omgeving van beken en rivieren.
Er zijn veel tuinplanten in ons land die ook in het wild voorkomen. Of misschien moet je het andersom zien: veel mensen houden al eeuwenlang van wilde bloemen in hun tuin. Zo belandden lang geleden de wilde narcissen uit het Drentse Aa gebied in boerentuintjes en werden de landgoederen door heel Nederland verrijkt met wilde flora, de zgn. stinse flora. Daar zaten ook bolgewassen tussen zoals kievitsbloem en bostulp.
Tegenwoordig is de beweging eerder de andere kant op: we halen de wilde planten niet meer
onze tuin
in maar verwilderen nu allerlei planten vanuit tuinen (en parken en ingezaaide wegbermen) de
natuur in
. Dat kunnen inheemse Nederlandse planten zijn, zoals ruig klokje of wilde marjolein, maar ook allerlei exotische tuinplanten als vlinderstruik en late guldenroede. Door de toegenomen verstedelijking van Nederland en het grote aantal tuinliefhebbers kun je misschien wel stellen dat Nederland buiten de traditionele natuurgebieden overwegend een soort tuinnatuur kent. Ook insecten en andere dieren die van planten afhankelijk zijn hebben zich in hoge mate aangepast aan deze sterk door de mens beïnvloede plantenwereld.