De staat van veel beschermde natuurgebieden verslechtert nog altijd. Om de gevolgen van "langjarige verwaarlozing en achterstallig onderhoud" te bestrijden, is een meer samenhangende aanpak nodig, met daarin ook aandacht voor vraagstukken als verdroging, waterkwaliteit en klimaatverandering. Dat schrijft de Ecologische Autoriteit in een advies aan demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).
De zogenoemde natuurdoelanalyses die provincies gemaakt hebben voor kwetsbare natuurgebieden, bevestigen volgens de toezichthouder dat het "slecht gaat met de stikstofgevoelige Nederlandse natuur". Dat is in strijd met Europese regels, die voorschrijven dat de toestand van beschermde natuurgebieden juist niet achteruit mag gaan.
"Essentieel voor een gezonde natuur zijn een gezonde bodem, schoon water en schone lucht", aldus het rapport. "In veel gebieden wordt niet voldaan aan deze randvoorwaarden en is snel verbetering nodig." Daarbij moet ook worden gedacht aan maatregelen rondom deze gebieden.
Deze ingrepen kunnen niet wachten, aldus de Ecologische Autoriteit, die hamert op "grote urgentie". Zonder natuurherstel blijft immers de bouw van onder meer woningen stagneren en is de ruimte voor nieuwe economische ontwikkeling beperkt. "De oplossing van dit probleem is dan ook van belang voor de hele samenleving."
Het advies van de Ecologische Autoriteit "bevestigt wat we al heel lang weten, namelijk dat onze natuur onder druk staat", zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal vrijdag. "Hoe langer we wachten, hoe groter de opgave wordt."
"Ik ben echt trots op de provincies", zegt Van der Wal. "Het ontbrak aan inzicht in hoe de natuur ervoor staat." De 130 analyses van de provincies die de Ecologische Autoriteit aan het beoordelen is, noemt de stikstofminister een "hele belangrijke basis voor de hele aanpak".
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.