Dinsdag 1 juni laten Duitse en Nederlandse natuur-, water- en sportvisserijorganisaties 80.000 kleine elften los in de Waal bij Nijmegen. De elft is een trekvis, die bijna uit de grote rivieren is verdwenen. Door jonge elften uit te zetten in de buurt van een populair paaigebied hopen de natuurliefhebbers dat het aantal vissen toeneemt. In Duitsland worden al langer met succes larven van elften losgelaten in de Rijn.
Visstanden herstellen, trekvissen blijven achter
De visstand in de grote rivieren heeft zich na veel milieumaatregelen in de jaren 80 van de vorige eeuw behoorlijk hersteld. Maar het aantal trekvissen zoals elft, zalm en steur blijft nog achter. Dat komt omdat die vissen van zout naar zoet water trekken. Onderweg van zee naar paaigebieden komen ze heel veel hindernissen tegen, zoals dammen en stuwen in de rivieren. Nederland en Duitsland werken in de Groen Blauwe Rijn Alliantie met Europese steun samen om zoveel mogelijk vrij stromende rivieren zonder blokkades te realiseren.
Eerder werden in Nederland al zalmen en steuren uitgezet. De houting is met name door Duitse inspanningen met succes teruggekeerd in de rivieren. De Groen Blauwe Rijn Alliantie bekommert zich ook om het grensoverschrijdende leefgebied van de otter.