Het zuiden van Limburg kampt al jaren met overstromingen en modderstromen door piekbuien. Het wateroverlast is juist in dit gebied groot vanwege het heuvelachtige landschap: water verzamelt zich extra snel in de beekdalen waardoor beekjes als de Geul overstromen.
Om wateroverlast te voorkomen worden er in het Geuldal meerdere maatregelen getroffen, zodat water minder snel de hellingen afstroomt, en makkelijker in de bodem dringt. Dit doen diverse natuurorganisaties door het aanplanten van bomen en struiken op plateaus, hellingen en langs bosranden en in het beekdal. Ze willen de sponswerking van de natuur stimuleren.
Struwelen en bomen
Hiervoor gebruiken ze allerlei inheemse soorten die ook bloemen en bessen dragen, waardoor het voedsel biedt voor vele dieren. En de aanplantingen zorgen voor beschutting, dat erg belangrijk is voor soorten als de korenwolf, hazelmuis en eikelmuis. Allerlei soorten die in Nederland alleen nog maar hier in het zuiden van Limburg voorkomen, en op de lijst van bedreigde diersoorten staan.
Verwijderen van drainages
Naast het aanplanten van struwelen en bomen, worden ook drainages, die niet meer gebruikt worden, verwijderd. Deze zijn ooit door de landbouw geplaatst, om ervoor te zorgen dat het water snel werd afgevoerd. Door het weghalen van die drainages kan het water weer zijn natuurlijk beloop gaan, en kan het water langzaam de helling af, waardoor meer natte graslanden ontstaan waar oa dotterbloemen en bosbies kunnen groeien, en er allerlei soorten profiteren van de struwelen die er ontstaan of zijn aangeplant. Dit alles om de wateroverlast onderaan de helling aan te pakken, en ook verdroging op de hellingen tegen te gaan.
Dit fragment behoort tot de Vroege Vogels uitzending over het Geuldal. Uitzending is vrijdag 13 november 2020 om 19.50u op NPO 2!