Veel mensen zaten deze zomer iets geruster in de tuin of op het terras: zelfs in de wespenmaand augustus waren er nauwelijks wespen te bekennen. De aaneenschakeling van weersextremen lijkt de belangrijkste verklaring, meldt de site Nature Today.
De hoeveelheid wespen varieert vaak sterk van plaats tot plaats, maar dit jaar lijkt het aantal wespen landelijk op een zeer laag niveau te liggen. Een rondgang van Nature Today langs bestrijdingsdiensten in verschillende regio’s bevestigt dat beeld. Het aantal meldingen van wespennesten komt niet verder dan 15 tot 20 procent van het aantal dat in een ‘gemiddeld’ jaar gemeld wordt. Het gaat zowel om de gewone wesp als de Duitse wesp, maar ook om de hoornaar.
Te vroeg uit winterslaap
Nature Today zet de weersomstandigheden dit jaar op een rijtje. In februari was het eerst intens koud, daarna zeer warm. Ook eind maart was het zeer warm, waarna het in april en mei weer erg koud was. Juni was weer recordwarm met zeer zware buien. Al met al leidde dat ertoe dat veel wespen te vroeg uit hun winterslaap ontwaakten, te weinig insecten konden vinden voor de larven, niet goed een nest konden starten of de kou en nattigheid niet hebben overleefd. Veel nesten zijn op die manier 'uitgedoofd'.
Nature Today waarschuwt wel dat we daardoor een belangrijke functie van de wesp hebben moeten missen: ze vangen vliegen en muggen en eten ook eikenprocessierupsen en de vlinders daarvan.
Aziatische hoornaar
Overigens meldt Stichting Platform Stop invasieve exoten dat de Aziatische hoornaar nu ook in het Drentse Meppel is gesignaleerd. Dat is de meeste noordelijke vondst tot nu toe. In Meppel zijn er een paar gezien en dat betekent dat daar een nest moet zitten. Vorig jaar was deze invasieve exoot al aangetroffen in Veenendaal.
Volgens het platform moet nu heel Nederland alert zijn op de Aziatische hoornaar. Dit is een groot soort wesp die in 2017 voor het eerst in ons land opdook. Vorige zomer is hij al gezien op 26 plekken. De wesp staat op de Europese lijst van ongewenste soorten omdat hij honingbijen en andere wilde bijensoorten eet. Een steek ervan is voor mensen niet gevaarlijker dan andere wespensteken.