Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natte natuur houdt Limburgse voeten droger

  •  
05-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
klimaatbuffer siendonk - Bob Luijks
Heftige regenbuien, we zien ze steeds vaker. Naar verwachting neemt de kans op dit soort zware buien toe. Hoe anticiperen we op die nattere toekomst? Natuurlijke klimaatbuffers bieden een deel van de oplossing. Afgelopen tijd liepen vooral in de regio tussen Eindhoven en Roermond de neerslaghoeveelheden op tot recordhoogte. Juist in die regio werkt ARK Natuurontwikkeling aan de aanleg van natuurlijke klimaatbuffers. Dat zijn natuurgebieden die als een spons regenwater vasthouden, zodat dit water in omringende gebieden minder overlast veroorzaakt. En in tijden van extreme droogte juist soelaas bieden met een reservevoorraad schoon water.

Nat, natter, natst

Voor de natuurlijke klimaatbuffers in het Kempen-Broek bijvoorbeeld, is veel regenwater geen probleem. Ze kunnen zowel een teveel als een tekort aan water opvangen. Daarvoor heeft ARK Natuurontwikkeling met vele partners oude vennen en doorstroommoerassen hersteld. En om het water niet te laten wegstromen, zijn sloten en greppels gedempt en drainagepijpen verwijderd. Zo kan het waterpeil in natte tijden stijgen. En krijgt het Kempen-Broek weer langzaam maar zeker zijn landschap van kletsnat broekbos, vennen en moeras terug. Voor de verwachte klimaatverandering zijn meer van dit soort gebieden behulpzaam bij de opvang van water. Die natuurlijke klimaatbuffers leveren bovendien spectaculaire natuur op en van die natuur kunnen wij weer genieten.
Bron: ARK Natuurontwikkeling
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor